*Nettavisen* Økonomi.

Staten taper milliarder på denne avgiften

Høye avgifter gjør ifølge Finansavisen at den norske stat går glipp av tre ganger så mye inntekter fra sigaretter som den svenske staten, og syv ganger så mye som den danske, omregnet i norske kroner. Foto: (Thinkstock)

Skyhøye avgifter på sigaretter og tobakk gir staten et solid tap.

I Sverige og Danmark genererer sigaretter dobbelt så mye inntekter for staten, omregnet til norske kroner, selv om avgiftsnivået ligger på det halve. Nordmenn konsumerer likevel mer tobakk enn sine skandinaviske brødre, skriver Finansavisen onsdag.

Ifølge avisen går staten glipp av tre ganger så mye inntekter fra sigaretter som i Sverige, og syv ganger så mye som i Danmark.

Det offisielle sigarettsalget dekker bare halvparten av konsumet i Norge, mens det i Sverige og Danmark dekker henholdsvis 87 prosent og 94 prosent.

Nesten halvparten av sigarettene som røykes i Norge er kjøpt utenfor det norske avgiftsregimet, og andelen vokser. Fra 2010 til 2013 økte dette fra 38 til 49 prosent, ifølge tall fra Philip Morris Norway.

I 2013 hadde staten 7,1 milliarder kroner i inntekt fra tobakksavgift. Av dette utgjorde sigaretter 3,8 milliarder.

Hadde alt konsumet i Norge vært offisielt kjøpt her, ville avgiftsinntektene fra sigaretter doblet seg. Den norske stat går således glipp av tre ganger så mye inntekter fra sigaretter som den svenske, og syv ganger så mye som den danske, omregnet i norske kroner, skriver Finansavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.