NA24.no


Statsminister Erna Solberg leder en regjering som opplever stadig større underskudd på statsregnskapet.
Statsminister Erna Solberg leder en regjering som opplever stadig større underskudd på statsregnskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Staten tapte 26 milliarder kroner på tre måneder

Sist oppdatert:
Statens utgifter skyter til himmels.

For første gang siden 90-tallet begynte staten å tape penger i andre kvartal i fjor, og nå viser oppdaterte at underskuddet øker kraftig.

I løpet av årets tre første måneder gikk statsregnskapet med 26 milliarder kroner i underskudd - nesten ni milliarder kroner per måned.

Årsaken til det kraftig økte underskuddet er at utgiftene øker betydelig mer enn inntektene.

- Statsregnskapet for 1. kvartal 2017 viser en inntektsvekst på nærmere 8 milliarder og en økning i utgiftene på 34 milliarder kroner, melder SSB.

Staten har ikke gått med et større underskudd siden starten av 90-tallet - og underskuddet øker fortløpende.

De økte inntektene kom i all hovedsak av mye bedre resultater fra oljeindustrien, hvor inntektsveksten var på hele 21,4 prosent - mens vanlige skatteinntekter falt med nesten 9 prosent.

- Oppgangen i statens inntekter trekkes ned av en reduksjon i skatter og avgifter på 15 milliarder kroner. Nedgangen er hovedsakelig knyttet til omleggingen av merverdiavgift ved import og endrede innbetalingsterminer for denne typen merverdiavgift, melder SSB.

Økningen i utgiftene på rundt 11 prosent kommer ifølge SSB av at det nye jernbaneforetaket Bane NOR har overført 6,4 milliarder. Utgiftene til pensjoner og trygder er økt med 5,5 milliarder kroner - og i tillegg har helseforetakene fått unormalt mye penger i starten av året..

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere