*Nettavisen* Økonomi.

Staten valgte straffet megler

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Næringsminister Dag Terje Andersen har valgt Lehman Brothers som rådgiver. Forrige gang fikk meglerhuset smekk på fingrene av Oslo Børs.

20.12.06 15:06

Mandag kom nyheten om at Statoil fusjoneres med Hydros olje- og gassvirksomhet.

NA24 - din næringslivsavis

Staten ved Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen er største eier i begge selskapene. Derfor har også Andersen søkt råd om de finansielle forholdene av den internasjonale investeringsbanken Lehman Brothers.

Det er ikke første gang Lehman Brothers har vært rådgiver for staten. I begynnelsen av september i 2004 fikk Lehman Brothers en bot fra Oslo Børs på en halv million kroner.

Nektet å opplyse
Meglerhuset skulle stå for nedsalg av aksjer i Statoil på vegne av Olje- og Energidepartementet, og dette ble gjort ved at den amerikanske investeringsbanken kjøpte 100 millioner aksjer i Statoil som meglerhuset solgte videre til investorer i det internasjonale markedet.

Men meglerhuset nektet å fortelle markedet hvilke kurser de hadde operert med, noe som blant annet førte til at Oslo Børs pauset handelen i Statoil.

Denne saken vakte stor oppsikt og børsen gav ut det nærmeste de kommer et rødt kort til meglerhuset.

Det har ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra Nærings- og Handelsdepartementet til denne saken.

Ingen norske
Det er ingen norske rådgivere som rådgir partene i det som vil skape verdens største offshore oljeselskap. Goldman Sachs er rådgiver for Norsk Hydro mens Morgan Stanley bidrar for Statoil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.