NA24.no

Statens andeler i olje og gass verdsatt til nesten 1,1 billioner kroner

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fotografert under spørretimen på Stortinget i midten av mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fotografert under spørretimen på Stortinget i midten av mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Verdien av statens andeler i petroleumsvirksomheten har steget med 283 milliarder kroner siden 2016 og var ved årsskiftet verdsatt til 1.093 milliarder kroner.

Verdivurderingen er foretatt av Rystad Energy på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

– Rapporten understreker hvilke enorme verdier SDØE-porteføljen representerer for den norske stat. Sammen med skatte- og avgiftsinntektene fra olje- og gassvirksomheten, utgjør de årlige inntektene fra SDØE betydelige tilskudd til Statens pensjonsfond, sier statsråd Terje Søviknes (Frp).

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er en portefølje som består at den norske statens egne andeler av produksjonsrettigheter på norsk kontinentalsokkel. Forvaltningen har de siste 17 årene blitt ivaretatt av Petoro.

Rystad Energy vurderte i 2016 verdien av porteføljen til 810 milliarder kroner. Verdiøkningen har blant annet sammenheng med reduserte kostnader, økt forventet gasspris og en betydelig oppjustering av forventet produksjon.

– Rapporten viser også at SDØE-porteføljen har et langsiktig perspektiv, selv om produksjonen av olje og gass antas å gå ned fra midten av 2020-tallet. Derfor er det av stor betydning at mest mulig av ressursene i de kjente feltene blir produsert, samtidig som det legges til rette for fortsatt aktiv letevirksomhet på norsk sokkel, framholder Søviknes.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere