*Nettavisen* Økonomi.

Statens bygård-skandale

Kyniske gårdeiere er i godt selskap. Staten eier selv tre av de mest forfalne bygårdene i Oslo.

13.01.07 18:01

(iOslo.no) Det statlige Entra Eiendom lar tre av sine bygårder forfalle mens de venter på Oslo kommune.

Tidligere denne uka presenterte Byantikvaren i Oslo en verstingliste over de mest forfalne bygningene i Oslo. Blant bygningene på lista er bygårdene i Youngsgate 7 og 9 og Torggata 13.

Disse tre bygårdene har to ting til felles: de er i elendig tilstand og eies av det statlige eiendomsselskapet Entra Eiendom AS.

Bygningene ble påført store skader da nabobygget hvor Politidirektoratet ligger, ble bygget i perioden 1998 til 2000.

- Ikke tilstrekkelig sikret
- Bygårdene ble skadet fordi grunnen ikke ble tilstrekkelig sikret under arbeidet. Dermed kom det store sprekker i bakgårdsbebyggelsen og byggene fikk store setningsskader, sier Byantikvar Marte Boro til iOslo.no.

Det er gravearbeidet som har forårsaket skadene på bygningene.

De tre bygårdene som ligger skulder mot skulder, ble tatt over av Entra Eiendom i 2002, og har siden fortsatt å forfalle.

- I dårlig stand
- Bygningene er i dårlig stand, men vi mener det er mulig å redde dem, sier Boro, som ikke kan anslå hvor mye en restaurering vil koste.

Entra Eiendom leverte en ny reguleringsplan for tomten i januar 2003 hvor de foreslår å rive bygårdene for å revitalisere nabolaget. Etter fire år er planene fortsatt ikke ferdigbehandlet i Oslo kommune.

Viseadministrerende direktør i Entra, Torodd Bøystad, mener det er meningsløst å restaurere bygårdene.

- Meningsløst å restaurere
- Bygningene er ikke tatt hånd om på lang tid, og Entra ser ikke meningen med å restaurere bygningene når de er i så dårlig stand, sier Bøystad til iOslo.no.

Forrige søndag omkom Linda Henriksen (31) etter at gesimsen på en bygård i Trondheimsveien 6 falt over henne. Bygningen ble totalskadd under en brann i august 2003 og har siden forfalt.

Dødsulykken har satt fokus på bygningssikkerheten i Oslo, og det var i den sammenhengen Byantikvaren satte opp sin verstingliste for hovedstaden. Entras bygårder i Youngsgate og Torggata ble satt opp på lista, men Bøystad mener disse bygårdene ikke har noe å gjøre på denne lista.

- Utgjør ingen fare
- Bygningene utgjør ikke noe fare for omgivelsene. Vi kan dokumentere løpende tilsyn med våre bygninger hver uke, sier Bøystad.

- Spekulerer Entra i forfall?

- Nei, overhodet ikke, svarer Bøystad.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.