Statens Røkke-satsing bedre enn ventet

Foto: Montasje (Scanpix)

Selskapet, hvor staten og Røkke krangler, leverer sterkt i et tøft marked.

30.04.09 10:55

Aker Solutions leverer gode tall i første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var på 1,1 milliarder kroner av en omsetning på 14,9 milliarder kroner. Dette er en EBITDA-margin på 7,5 prosent. I samme periode året før hadde de en margin på 7 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er et godt resultat. Ordreinngangen reflekterer nedgang i våre markeder, men vi er fornøyd med at vi har vunnet mer enn 75 prosent av kontraktene vi har gått etter, skriver Simen Lieungh, adm. direktør i Aker Solutions.

Tallene fra det omstridte selskapet, hvor Røkke og Staten krangler høylytt, var klart over markedets forventninger. Analytikerne hadde ventet i snitt et EBITDA-resultat på 1.075 millioner kroner, mens omsetningen kom over de mest optimistiske forventningene.

Holder utsiktene
Aker Solutions merker det tøffe markedet, men beholder sine utsikter til resultater for 2009. I kvartalsrapporten skriver selskapet at de fortsatt ser et EBITDA-resultat på 4,5 milliarder kroner i 2009 og en konsolidert omsetning på 50 milliarder kroner.

- Vi har en solid balanse, og oppkjøpene vi har gjort er et resultat av en langsiktig industriell utvikling basert på en langsiktig trend i våre markeder, skriver selskapet i rapporten.

Dermed slår selskapet fast at de omstridte oppkjøpene av de fire Røkke-selskapene er riktig for selskapets strategiske utvikling.

- Som en del av Aker Solutions langsiktige lønnsom vekststrategi, har selskapet annonsert strategiske oppkjøp og en nærmere integrasjon av eierandelen i begynnelsen av april 2009. Verdsatt til rundt 2 milliarder kroner, reflekterer oppkjøpet den industrielle strategi, noe som styrker gruppens posisjon som brønnborer, ekspanderer vår offshore marine operasjon og videre utvikle vår teknologiportefølje, heter det i rapporten.

Svak kontantstrøm
Hvis man leter etter negative ting i rapporten fra Aker Solutions, så kan man trekke frem utviklingen i kontantstrømmen. Den var på minus 542 millioner kroner. Dermed var forskjellen på EBITDA-resultatet og kontantstrømmen på over 1,5 milliarder kroner.

- Den svake kontantstrømmen kommer fra tre til fire kunder som ikke har betalt. Arbeidskapitalen har i samme periode økt med 1,4 milliarder kroner, sier konsernsjef Simen Lieungh under presentasjonen av rapporten.

Han forteller at 1 milliard kroner er forventet å bli betalt inn, og at forsinkelsene skyldes at kundene sitter lengre på pengene før de betaler.

Resultatet før skatt for første kvartal 2009 ble 872 millioner kroner sammenlignet med 950 millioner kroner i samme periode i 2008. Her ventet analytikerne i snitt 824 millioner kroner i kvartalet.

Som konsekvens av de annonserte transaksjonene, er nettogjelden forventet å stige til 4-5 milliarder kroner ved årsslutt 2009, basert på en normalisert driftskapital på 1 til 2 milliarder kroner.

Ordreinngangen på 10,7 milliarder kroner er noe av det som skuffer analytikerne. Ordrebok var ved utgangen av første kvartal på 52,3 milliarder kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.