NA24.no

Statlige milliarder uten styrerett

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Uheldig og lite aksjonærvennlig, sier børskjempe.

Folketrygdfondet kritiserer børsnoterte selskaper uten valgkomité til styrerommene.

- Det finnes fremdeles selskaper som ikke har en valgkomité, og vi mener dette er uheldig og lite aksjonærvennlig, sier Folketrygdfond-sjef Olaug Svarva til NA24.

God valgprosess
Folketrygdfondet er svært opptatt av at det gjennomføres en god valgprosess for å sikre at selskapene har velfungerende styrer for å ivareta aksjonærfellesskapets. Fondet eier rundt fem prosent av alle aksjene på Oslo Børs, og er dermed en særdeles betydelig aktør.

- Vi legger stor vekt på at børsnoterte selskaper som vi har eierinteresser i skal ha sin egen valgkomité, sier Svarva.

- Hvorfor er det så viktig?

- Fordi vi jobber systematisk med å få et kompetent styre med riktig sammensetning som er forankret hos aksjonærene, sier hun, og legger til at det ikke nødvendigvis trenger være hennes egen organisasjon som er i styret eller komiteen.

Ingen nevnt
Olaug Svarva vil ikke nevne navn på selskaper, men skriver i eierrapporten for 2009 at det fortsatt finnes noen selskaper som ikke har valgkomité.

- Hvem er det som ikke har valgkomiteer?

- Jeg vil ikke nevne navn, men felles for selskapene er at de har dominerende eiere. Dette har vært tatt opp med selskapene. Dessverre har vi ikke fått gjennomslag for vårt syn i disse selskapene, sier hun, og legger til at det har vært satt fokus på dette siste året, og hnu retter nå spesiell fokus på dette området i deres siste eierrapport for 2009.

- Dette handler om fondets eierprinsipper og redegjør for utøvelsen av eierskapet, sier hun.

Fire selskaper
Fire selskaper hvor fondet er eier, men som er uten valgkomité er rederiet Wilh. Wilhelmsen, riggselskapet Fred Olsen Energy, rederiet Farstad og Olav Thon Eiendom.

- Opprettelsen av en valgkomité har vært vurdert, men det foreligger ingen planer om å opprette en slik komité. En valgkomité ansees ikke som hensiktsmessig gitt den eksisterende aksjonærstrukturen, sier kommunikasjonssjef Benedicte Gude i Wilh. Wilhelmsen til NA24. Wilhelmsen-sfæren eier aksjemajoriteten av selskapet.

Olav Thon Eiendom ved finansdirektør Arne Sperre sier spørsmålet ikke har vært tatt opp på noen generalforsamlinger.

- Jeg har ingen kommentar utover det, sier Sperre i eiendomsselskapet til NA24.

Olav Thon Gruppen eier hele 64,5 prosent i selskapet, og Folketrygdfondet eier 10,7 prosent.

Farstads konsernsjef Karl-Johan Bakken og Fred. Olsen Energy har ikke besvart NA24s henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere