*Nettavisen* Økonomi.

Statoil bygger gasskraft på Tjeldbergodden

Statoil har fått konsesjon til å bygge gasskraftverk på Tjeldbergodden.

18.01.06 10:57

Anlegget vil produsere rundt 7 TWh elektrisk kraft i året, og dermed øke den norske kraftproduksjonen med 5,8 prosent. Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) stiller krav om at det blir lagt til rette for senere CO2-rensing på anlegget, melder NVE i en pressemelding.

NVE opplyser at det også er knyttet ulemper til byggingen av et slikt gasskraftverk. Dette er i første rekke utslipp av CO2 i Norge. Utslippene fra anlegget tilsvarer omkring 4,5 prosent av dagens utslipp.

I forbindelse med Statoils gasskraftkonsesjon, gir NVE samtidig Statnett konsesjon for å bygge en kraftledning fra Tjeldbergodden til Trollheim i Surnadal.

Samfunnsmessige fordeler
NVE mener gasskraftverket vil gi betydelige samfunnsmessige fordeler: Økt kraftproduksjonen, samt økt forsyningssikkerhet regionalt og nasjonalt.

«Møre og Romsdal har en urovekkende kraftsituasjon. Uten gasskraft må det så snart som mulig bli etablert store kraftledninger gjennom urørt natur inn til regionen», heter det i pressemeldingen.

Slipper å rense
«Selv om kraftverket blir bygget, må de totale norske utslippene av CO2 holde seg innenfor rammene av internasjonale klimaavtaler. Den ventede økningen i utslipp fra anlegget må derfor kompenseres av internasjonale kvotekjøp eller nasjonale tiltak», skriver NVE i meldingen.

NVE mener rensing og bruk av CO2 i oljeutvinningen er veldig kostbart, og at CO2-rensing derfor ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt for anlegget på Tjeldbergodden isolert. NVE vil av samme årsak ikke pålegge Statoil å rense, men krever at det blir lagt til rette for senere CO2-håndtering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.