*Nettavisen* Økonomi.

Statoil-fall trakk ned Oslo Børs

Nedgang i oljeprisen og for børsens største selskap Statoil tynget Oslo Børs fredag.

Ratehopp løftet Fredriksen-rederi. Opptur for SAS og Norwegian.

Nedgang i oljeprisen og for børsens største selskap Statoil tynget Oslo Børs fredag.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 0,46 prosent til 625,42 poeng.

Statoil slo følge med oljeprisen og falt 1,6 prosent, mens tungvektere som Yara og Orkla falt henholdsvis 2 og 0,7 prosent.

Også andre oljeaksjer trakk ned, med et fall i oljeserviceindeksen på 1,2 prosent.

Opptur for Fredriksen-rederi
Blant vinnerne var det Fredriksen-dominerte tørrlastrederiet Golden Ocean, som steg 6,1 prosent etter økte rater i tørrbulk, riktignok fra nær rekordlave nivåer.

I markedet for skipning av råvarer som jernmalm og kull har Kinas nedbremsing bidratt til at ratene er slått overende. Nøkkelindeksen Baltic Dry falt senest i forrige uke til nye bunnivåer.

Nedgangen i år er på 28 prosent for indeksen som nådde toppen i 2008 på 11.793 poeng. Samtidig har Golden Ocean-aksjen falt 57 prosent i år.

En positiv dag ble det også for de to flyaksjene på Oslo Børs. SAS steg 5,6 prosent og Norwegian var opp 2,1 prosent.

Børsras i Kina
I andre regioner var aksjene i Europa lite endret, mens Asia ble preget av et nytt kraftig børsfall i Kina. Børsraset tilskrives kinesiske myndigheters gransking av tre store meglerhus, samt et fall i inntjeningen til industrien.

I oljemarkedet falt prisene, med nordsjøoljen ned 0,7 prosent til 45,1 dollar per fat. I neste uke møtes medlemslandene i OPEC i Wien, ganske nøyaktig ett år etter at avgjørelsen om å heller forsvare markedsandeler enn kutte i produksjonen sendte oljeprisene i kjelleren.

I neste uke er det også klart for rentemøte i den europeiske sentralbanken, hvor ventes at sentralbanksjef Mario Draghi vil annonsere nye lettelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag