NA24.no

Statoil fikk nytt russerhåp

Sist oppdatert:
Statoil har hatt nye samtaler med russiske Gazprom om Shtokman-deltakelse i Barentshavet.

Les NA24 på mobil

Det melder TV 2 Nyhetene.

- Vi regner nå med at vi skal finne en ny vei til å delta i Shtokman. Konkret har vi hatt et møte med Gazprom, sier Tor-Ivar Pedersen, rådgiver i Statoil.

NA24 - din næringslivsavis

Men Statoil i Norge avviser onsdag ettermiddag at de er i nye samtaler med Gazprom.

LES MER: Avviser Statoil-rykter

Shtokman-konferanse
Ledelsen i både Statoil, Hydro og Gazprom var tungt til stede under åpningen av den årlige olje- og gasskonferansen «Arctic Shelf» i Murmansk i dag.

Store deler av programmet dreide seg om det planlagte russiske gasseventyret i Barentshavet – og spesielt Shtokmanfeltet.

Den 9. oktober i år kom Gazprom-sjef Aleksej Miller med sjokk-kunngjøringen om at ingen utenlandske selskaper vil få eierandeler i Sjtokman, som er verdens største undersjøiske gassfelt. Avgjørelsen kom som et sjokk på Hydro og Statoil, som det siste året har vært blant de heteste kandidatene til å få delta i det gasseventyret.

Les også: Norsk jubel og fortvilelse

- Det er ingen tvil om at alle selskaper som var på shortlisten i de avsluttende forhandlingene med Gazprom var overrasket over utfallet og konklusjonen de hadde, sier Tor-Ivar Pedersen, rådgiver i Statoil.

Inn i varmen
I et intervju med TV 2 i Murmansk i dag avslørte Pedersen at Statoil for kort tid siden gikk inn i nye forhandlinger med Gazprom.

- Vi regner nå med at vi skal finne en ny vei til å delta i Shtokman. Konkret har vi hatt et møte med Gazprom der vi er blitt enige om å prøve å finne en ny vei fremover etter hvert som de blir klar for det.

- Så døren står nå på gløtt for Statoil igjen?

- Vi føler egentlig at den aldri har vært stengt, sier Pedersen, som selv har deltatt i innspurten av forhandlingene med Gazprom.

Pedersen ser ikke bort fra at Statoil gjennom disse forhandlingene likevel vil kunne sikre seg andeler i Shtokman, i tillegg til å tilby russerne teknologi og kompetanse på offshorevirksomhet.

- Før vi ser hvordan Gazprom har tenkt seg dette det blir er det vanskelig å forutse nøyaktig hvordan vår deltakelse vil bli, sier Pedersen til TV 2.

Men Pedersen avviser at Statoil har planer om å tilby Gazprom enda større andeler på norsk sokkel – i bytte mot nå å få en ny sjanse på Shtokman.

- Nei, vi var veldig fornøyd med det tilbudet som ble gitt. Men vi er nødt til å ta til etterretning at Gazprom ikke var fornøyd med tilbudet til noen av de utenlandske selskapene.

Utsettes til 2013
Flere analytikere og andre fagpersoner som nå er samlet i Murmansk sier til TV 2 at de er sterkt i tvil om Gazprom overhodet vil klare å utvikle Shtokmanfeltet uten utenlandske partnere.

Men Tor-Ivar Pedersen deler ikke disse dystre spådommene.

- Gazprom forventer nå at feltet vil starte utvinning fra 2013, i motsetning til 2011 som tidligere sagt. For et så stort prosjekt er ikke det noen utsettelse i hele tatt.

Den mektige guvernøren i Murmansk fylke, Jurij Jevdokimov er enig. Han roser Gazprom for å ha våget å ta på seg et så stort prosjekt alene, men sier samtidig:

- Jeg er avventende. Alle med vett i pannen skjønner at de norske firmaene i en eller annen form vil bli med i utbyggingen av Sjtokman.

- Jeg personlig er helt sikker på at de norske firma kommer til å delta, og ikke bare sikker men jeg kommer også aktivt til å bidra til at de får anledning til det. De må bare vente litt og være tålmodige. Norge har nok gass selv, og kan koste på seg å vente, sier Jevdokimov til TV 2.

Se mer om denne saken på TV 2 Nyhetene i kveld klokken 18.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere