*Nettavisen* Økonomi.

Statoil har brutt arbeidsmiljøloven

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Det bekrefter selskapet selv.

24.11.11 22:25

– Vi ser at det kan forekomme uklare innleieforhold relatert til arbeidsmiljølovens bestemmelser. Når selskapet har oppdaget slike forhold, er det tatt tak i situasjonen for å finne en løsning. Vi er selvsagt opptatt av å drive vår virksomhet i tråd med gjeldende lover og regler, sier informasjonssjef for undersøkelse og produksjon, Ola Anders Skauby, til Teknisk Ukeblad.

Hele 18 prosent av den totale arbeidsstyrken i Statoil er innleid. Selskapet bekrefter at det har blitt brukt innleid personell i strid med lov og avtaleverk.

- 200 ulovlige innleide
Det er bare to år siden Statoil fjernet 340 stillinger på sokkelen. Nå kommer det fram at Statoil har leid inn personell i strid med arbeidsmiljøloven.

Ifølge en intern Statoil-kilde har selskapet måttet ansette 200 personer som har vært ulovlig innleid. Nå er det satt i gang et prosjekt for å undersøke i hvor stor grad Statoil benytter seg av ulovlig innleie. Det vil trolig føre til at mange flere får fast ansettelse i selskapet. Skauby sier Statoil-ledelsen ikke kjenner seg igjen i at det skal være så mange som 200 som har fått fast ansettelse.

Skal vurdere
Statoil og fagforeningene har satt ned et eget prosjekt som vurderer innleid personell.

– Innleieprosjektet skal foreslå konkrete tiltak som skal bedre innleiesituasjonen i selskapet på kort og lang sikt. En samlet oversikt over dette arbeidet vil foreligge ut på nyåret. Dette er en pågående prosess, og vi har derfor ikke noen tall å komme med i denne sammenhengen, sier Skauby til Teknisk Ukeblad.

Kritiske til Statoil
LO-forbundet IndustriEnergi (IE) er kritisk til Statoils bruk av innleid personell. Leder for sokkelforeningen i IE, Per Steinar Stamnes, er fornøyd med at ledelsen nå har tatt tak i problematikken.

– Vi har fått lovnader om at Statoil skal rydde opp i de tilfeller hvor vi har innleid personell som man er usikker på om er i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser. Og disse vil i så fall få et tilbud om en ansettelse. I slutten av januar vil vi kunne si hvor mange dette dreier seg om, sier han til ukebladet.

Annonsebilag