*Nettavisen* Økonomi.

Statoil har signert i Venezuela

Statoil signerte onsdag en intensjonsavtale knyttet til nasjonaliseringen av selskapets tungoljeprosjekt i Venezuela.

25.04.07 18:58

HOUSTON (NA24): Statoil har under en seremoni onsdag signert et såkalt Memorandum of understanding, knyttet til nasjonaliseringen av selskapets tungoljeprosjekt i Venezuela.

Informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil bekrefter sier til NA24 at det dreier seg om en avtale knyttet til at det statlige oljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) 1. mai overtar driften av virksomheten.

Det var i februar president Hugo Chavez erklærte at staten ville overta minst 60 prosent i dette og tre andre tungoljeprosjekter og overta den operasjonelle kontrollen.

Diskuterer betingelser
Ifølge Stangeland har man en god dialog med myndighetene om betingelsene for overtagelsen. Meningen er at disse betingelsene skal være klare i løpet av juni og legges frem for nasjonalforsamlingen i landet i august.

Stangeland vet ikke hvilke andre selskaper som i dag undertegnet intensjonsavtalen om driftsovertagelse, men nyhetsbyrået Reuters har meldt fra Venezuela at alle de utenlandske selskapene som er inne, bortsett fra Conoco Phillips, skulle delta på dagens seremoni, ifølge en regjeringskilde.

Store investeringer
Dette dreier seg om utvinning av spesielt tjæreholdig tungolje, som behandles i spesielle anlegg. Det er fire slike prosjekter i det såkalte Orinoco-området.

Statoil har investert milliarder av kroner og har en eierandel på 15 prosent i ett av disse, som går under navnet Sincor. Franske Total eier 47 prosent og statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA) 38 prosent av det samme prosjektet.

Chevron, Exxon Mobil, Conoco Phillips og BP er engasjert i de andre prosjektene i området.

Ifølge Reuters er den totale verdien av virksomhetene anslått til 30 milliarder dollar. Foreløpig er ingenting kjent om hvilken kompensasjon Venezuela eventuelt vil gi selskapene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.