*Nettavisen* Økonomi.

Statoil høster ris og ros

Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Kjempen kutter i investeringene.

Nedjusterte investeringer og ambisjoner for produksjon virker fornuftig for noen, mens andre mener Statoil-ledelsen gjør en laber jobb.

I tråd med forventningene endret Statoil planene sine for framtiden da selskapet fredag la fram de siste resultatene for 2013. Investeringene de neste tre årene blir redusert fra 390 til 360 milliarder kroner. Fra 2016 skal et omfattende forbedringsprogram gi besparelser på rundt 8 milliarder kroner årlig. Selskapet vil prioritere færre og de mest lønnsomme prosjektene sine. Pengene som spares skal finansiere drift og økt aksjeutbytte. Innsparingene fører til at produksjonsmålet om 2,5 millioner fat per dag innen 2020 ikke vil bli nådd.

Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) er sikre på at investeringskutt vil føre til færre kontrakter for norsk leverandørindustri, som igjen kan bety nedbemanning.

- Nedbemanninger vil innebære tap av teknologisk kompetanse, som igjen kan føre til redusert konkurranseevne, sier NITO-president Trond Markussen.

Går til sjefen
NITO får følge av Fellesforbundet:

- Jeg er bekymret for norske arbeidsplasser. Kuttene kommer etter et år der flere byggeoppdrag på norsk sokkel gikk til verft i Asia, og ikke til den norske industrien, sier forbundsleder Arve Bakke.

I en pressemelding fredag ettermiddag varsler Bakke at Fellesforbundet sammen med Norsk Industri vil ta situasjonen opp med olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

- Som største eier av Statoil og forvalter av petroleumsloven, har staten et særskilt ansvar for å sikre at investeringer på norsk sokkel kommer norsk næringsliv til gode, sier Bakke.

NHO-direktør i Rogaland, Halvard Ween, er derimot ikke bekymret

- Statoils varslede investeringskutt er ikke dramatiske for leverandørindustrien, sier Ween til NRK.

Positivt
Statoil har lenge vært presset for penger på grunn av økte kostnader og aksjonærers krav om økt utbytte. Selskapet har allerede varslet omfattende bemanningskutt internt og tiltak for å redusere utgifter til eksterne leverandører på norsk sokkel. I fredagens framlegging foreslo styret å øke aksjeutbyttet fra 6,75 kroner til 7 kroner og gå over til kvartalsvise utbetalinger.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securites ser flere positive trekk ved selskapets framtidsplaner.

- Det positive er at Statoil kutter i kostnadene, dekker utbytte etter 2015 og går over til oftere utbytte, sier han til Dagens Næringsliv.

Han tror Helge Lund sitter trygt i konsernsjefsstolen inntil videre:

- Han kommer til å få en sjanse til å levere på kostnadskutt og restrukturering. Så får vi se utover det, sier Omdal.

Ta hatten sin
I forkant av nyhetene fredag gikk oljemannen og mangemilliardæren Endre Røsjø ut i Finansavisen og krevde Lunds avgang. Han mener Statoil-ledelsen har gjort en skuffende innsats, som har gitt for lavt utbytte. Årsaken er at staten ved Olje- og energidepartementet har sviktet som eier.

- Helge Lund og et titall direktører med ansvar for utenlandsvirksomheten bør ta sin hatt og gå, sier Røsjø.

Lund selv ville ikke kommentere dette overfor NTB.

Analytiker John A. Olaisen mener Statoil føyer seg inn i rekken av oljeselskaper som har gått på en smell etter å ha surfet for lenge på en høy oljepris over en lengre periode.

- Det har vært ti år med sløvhet. Oljeselskapene har ikke brydd seg om kostnadene. De har masse å gå på. Det er som offentlig sektor i Hellas, sa Olaisen til Dagens Næringsliv før fremleggelsen av Statoil-resultatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag