NA24.no

Foto: MARK EARTHY

Statoil kjøper mer miljøpepper

Sist oppdatert:
Helge Lund blar opp med 25 milliarder kroner for «skiferoljeselskap» i USA.

Brigham Exploration Company er et uavhengig lete-, utvikling- og produksjonsselskap som benytter avanserte metoder innen leting, boring og komplettering for å systematisk lete, utvikle og produsere olje og gass på land i USA. Selskapets hovedsatsing er utvinning av den kontroversielle metoden fra skiferolje.

Dette selskapet har statoilsjef Helge Lund bestemt seg for at han skal bla opp 25 milliarder kroner for.

- Statoil går inn i oljeforekomstene Bakken og Three Forks i USA gjennom oppkjøp av Brigham Exploration Company. Statoil ASA og Brigham Exploration Company har i dag offentliggjort at partene har inngått en avtale der Statoil fremmer et kontanttilbud om kjøp av samtlige aksjer i Brigham for 36,5 amerikanske dollar per aksje, heter det i en melding

- Viktig satsing
Totalkostnadene ved transaksjonen representerer om lag 4,4 milliarder dollar eller rundt 25 milliarder kroner, hvilket gjenspeiler en verdi på selskapet på om lag 4,7 milliarder dollar, basert på nettogjeld.

Brigham Exploration Company, med hovedkontor i Austin Texas, har over 100 ansatte i Austin og Nord Dakota og en sterk posisjon i de attraktive oljeforekomstene Bakken og Three Forks i Williston-området i Nord Dakota og Montana.

- USA har betydelige forekomster av ukonvensjonelle olje- og gassressurser og disse utgjør en stadig viktigere del landets fremtidige energiforsyning. Statoil har gradvis styrket sin industrielle posisjon innen ukonvensjonelle ressurser gjennom tidlig inntreden i Marcellus og Eagle Ford. Ved å gå inn som operatør i Bakken og Three Forks formasjonene, der det utvinnes lett olje fra tette bergarter, tar Statoil et nytt betydelig skritt. Vi posisjonerer oss nå som en ledende aktør i USAs raskt voksende industri for utvinning av landbasert olje oggass, i tråd med vår strategi, skriver Helge Lund, konsernsjef i Statoil, i en melding.

Transaksjonen sikrer Statoil et område på mer enn 1.500 kvadratkilometer (375.000 net acres) i Williston-området, med potensial for oljeproduksjon fra Bakken og Three Forks formasjonene. Brigham Exploration har også 160 kvadratkilometer (40.000 net acres) i andre områder. På dette tidlige stadiet av utviklingen er det riskede ressursanslaget på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Brigham Explorations egenproduksjon er i dag på 21.000 fat oljeekvivalenter per dag, mens området har potensial til å øke produksjonen til 60 - 100.000 fat oljeekvivalenter per dag i løpet av fem år.

Oljeforekomstene i Bakken- og Three Forksformasjonene er blant de største i USA.

Frykter miljøbombe
WWF har tidligere advart Statoil mot å satse på skiferolje.

De mener at skiferolje er en oljekilde som gir svært høye utslipp og høyt energiforbruk for hver liter bensin. I produksjonen presser man rent fysisk olje ut av stein.

- Dette kan bli en ny tjæresand-skandale. Regjeringen må stanse konsernsjef Helge Lund før han bruker enda flere av det norske folks og Statoils milliarder til å ødelegge klimaet, meldte WWFs generalsekretær Rasmus Hansson i fjor.

Olje fra tette bergarter blir utvunnet på lignende måte som skifergass og væske, med lange sidegrensbrønner og hydraulisk frakturering, og har tilsvarende produksjonsprofil. Kommersiell utvinning av olje fra tette bergarter er en relativt ny aktivitet som har vokst raskt gjennom de siste årene.Oljen som produseres fra Bakken og Three Forks har en lett råoljekvalitet. Oljeproduksjonen fra Brighams operasjoner i Bakken har lave CO2-utslipp, påpeker Statoil i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere