NA24.no

Statoil kjøper og selger feltandeler


Statoil melder at det gjør en rekke transaksjoner med det spanske oljeselskapet Repsol. Her konsernsjef i Statoil Eldar Sætre ved en tidligere anledning.
Statoil melder at det gjør en rekke transaksjoner med det spanske oljeselskapet Repsol. Her konsernsjef i Statoil Eldar Sætre ved en tidligere anledning. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Selger seg ned i Gudrun, kjøper i Storbritannia og USA.

Statoil melder at det gjør en rekke transaksjoner med det spanske oljeselskapet Repsol.

På norsk sokkel selger Statoil en 15 prosent eierandel i Gudrun-feltet til Repsol. Statoil vil fortsatt være operatør på feltet med en eierandel på 36 prosent.

I den britiske lisensen for Alfa Sentral, et felt som ligger på begge sider av territorialgrensen til havs mellom Storbritannia og Norge, vil Statoil kjøpe en 31 prosent eierandel. Kjøpet er betinget godkjennelse fra Repsols partner.

Statoil blir da største andelshaver i både de britiske og norske lisensene for Alfa Sentral-feltet.

I USA kjøper Statoil 13 prosent eierandel i fellesprosjektet (JV) Eagle Ford fra Repsol og blir eneste operatør. Etter kjøpet har Statoil en eierandel på 63 prosent.

I Brasil overtar Statoil operatørskapet for lisens BM-C-33 i Campos-bassenget. Det tas forbehold om godkjennelse fra myndighetene.

- I dagens utfordrende marked utgjør dette innovative, verdiøkende transaksjoner som vil bidra til å styre kostnader og styrke Statoils portefølje på lang sikt, sier John Knight, Statoils konserndirektør for Global strategi og forretningsutvikling.

Transaksjonene for Gudrun og Eagle Ford er verdsatt til samme beløp og begge trer i kraft 1. januar 2015. De forventes å bli avsluttet før utgangen av 2015, med forbehold om godkjennelse fra myndighetene. Overføringen av operatørskap for BM-C-33 vil bli fullført når godkjennelse fra brasilianske myndigheter foreligger.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere