*Nettavisen* Økonomi.

Statoil leter i sanden

Foto: Rafael Marchante (REUTERS)

Statoil kaster seg ut på ukjent grunn. Det betaler de milliarder for.

13.05.07 11:59

Tidligere i dag kom nyheten om at Statoil bruker 12 milliarder kroner på det kanadisk oljeselskap North American Oil Sands Corporation (NAOSC).

NA24 - din næringslivsavis

Ved å gjøre dette reduserer Statoil problemene med uhåndterbar politisk risiko, mener Carnegie-analytiker.

Mindre risiko
- De tar bort store deler av den politiske risikoen ved å kjøpe opp dette selskapet fremfor case andre steder. Men hva dette er verdt, er veldig vanskelig å si, sier John Olaisen i Carnegie til NA24.

Han sier at Statoil lenge har indikert at noe slikt kan skje.

- Om akkurat dette passer inn med det de driver med er jeg mer usikker på. De har jo aldri drevet med oljesand før, så det blir spennende å se hvordan det går, sier han.

Han sier også at dette er et tydelig tegn på at den mer konvensjonelle oljetilgangen er i ferd med å skrumpe inn.

- Dette kan være et tegn på at det er vanskelig å få tak på konvensjonell olje, sier Olaisen.

Positiv til oppkjøpet
Olje-analytiker Anne Gjøen i Kaupthing ser også fordelen ved å kjøpe seg opp i et område hvor faren for plutselige skatteoppganger og ustabile forhold er mindre.


- De gjenværende oljefeltene rundt om i verden ligger i områder hvor den politiske risikoen er relativt høy. Ved å gå for dette alternativet reduserer Statoil den politiske risikoen, sier Anne Gjøen.

- Statoil er nødt til å kjøpe opp for å vokse siden risikoen ved organisk vekst er for stor. Tatt i betraktning hva som er igjen i verden er kanskje dette en riktig tilnærming, sier hun.

- Alt i alt er jeg positiv til dette kjøpet, sier Gjøen.

Også Pareto-analytiker Thomas Aarestad ser fordelen ved å holde seg unna de mest ustabile områdene.

- Det er fornuftig å gå inn i områder med lav risiko, Statoil har gjort dette før, de har også tidligere sagt at de ønsker å diversifisere den politiske risikoen ved å gå inn i denne typen områder, Pareto-analytiker Thomas Aarestad.

NAOSC ble grunnlagt i 2001 og er lokalisert i Calgary. Selskapet er operatør for oljesandlisenser i et 1.110 kvadratkilometer stort område i regionen Athabasca, nordøst for byen Edmonton i provinsen Alberta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.