*Nettavisen* Økonomi.

Statoil må leie ut på Fornebu

7750 kvadratmeter av Statoils 66.800 kvadratmeter store bygg skal leies ut. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Oppsigelser og lavere aktivitet er trolig årsaken til at Statoil nå er i fremleiemarkedet med knappe 8000 kvadratmeter på Fornebu.

29.05.15 08:43

- Bygget på Fornebu har for øyeblikket noe overkapasitet, og Statoil er derfor åpen for å få inn andre virksomheter i bygget, hvilket vi anser som ansvarlig både i økonomisk og miljømessig forstand, sier Kari-Lill Fredriksen hos media relations hos Statoil til Estate Nyheter.

I desember i fjor omtalte Estate Nyheter muligheten for at Statoil kanskje ville vurdere å fremleie deler av Fornebu-bygget på sikt. Nå har altså Statoil bestemt seg for nettopp det.

Over 10 prosent ledig
Statoil har den senere tiden sagt opp en rekke av sine medarbeidere. Dette får konsekvenser og de er nå i fremleiemarkedet med 7750 kvadratmeter. Bygget er totalt på 66.800 kvadratmeter og huser cirka 2000 Statoil-ansatte. Det betyr altså at over 10 prosent av bygget står ledig. Arealene kan ledigstilles for potensielle leietakere snarlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statoil bygget på Fornebu. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)


Les også: Gjør klar for nedgang i leieprisene
Les også: Utleiesvikt stanser nybygg

Statoil mener imidlertid at den fallende aktiviteten i oljebransjen ikke er hovedårsaken til at de nå må leie ut deler av arealet.

- Den viktigste årsaken er tiltak iverksatt for mer effektiv bruk av kontorarealer. Dette er gjort ved å innføre større grad av fleksibilitet og prinsipper som «Free seating» og «desk sharing». Redusert aktivitet i oljenæringen bidrar også til redusert areal behov, sier Fredriksen til Estate Nyheter.

Hun påpeker at Statoil har et sterkt fokus på kostnader og effektiv ressursbruk. - Vi vil imidlertid ikke leie ut til noen uten at våre strenge krav til blant annet sikkerhet er tilfredsstilt, sier Fredriksen.

Les også: Madison øker sin eierandel i Statoil-bygget
Les også: Statoil-bygget er solgt

Klikk på bildet for å forstørre.

Statoil sitt bygg på Fornebu. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


Ikke alene
Statoil-bygget er med sine fremleiearealer en del av trend hvor man ser at flere og flere av oljeserviceselskapene må leie ut deler av sine arealer.

- Vi ser at det i de største kontorclusterne er en ledighet som er per mai cirka 30.000 kvadratmeter høyere enn i på samme tid i fjor. Dette er hovedsakelig på Skøyen, Lysaker og Fornebu. Cirka 25.000 av disse ledige kvadratmeterne kommer fra fremleie i petroleumsbransjen, sier analysesjef hos Malling & Co, Haakon Ødegaard til Estate Nyheter.

I deres siste rapport viser de til at ledigheten på Skøyen, Lysaker og Fornebu er på henholdsvis 14, 15 og 12 prosent.

Les også: Rufsete utleiemarked
Les også: Flere milliarder i Statoil-nybygg over hele landet

Var rigget for vekst…

Den økende graden av fremleie er ikke nødvendigvis så dramatisk som den kanskje høres ut. Flere av selskapene var rigget for vekst, altså at de hadde leid arealer større enn faktisk behov. De ser nå at de ikke kommer til å få fylt opp dette og velger dermed å gå i fremleiemarkedet med arealene.

Statoil-bygget var ferdigstilt høsten 2012 og har mottatt en rekke prestisjefulle priser som blant annet: «Verdens sprekeste kontor» i World Architecure Festival og arkitekturpriser i klassen «Commercial Sector» av WAN Awards 2012. Bygget burde dermed være et av de ”lettere” å leie ut.

Les også: Mye lager på lager
Les også: Tror 2015 vil overraske oss

- Vi kommenterer på prinsipielt grunnlag ikke kundeforhold, heller ikke denne gangen, sier administrerende direktør i CBRE, John Olof Solberg, som har i oppdrag å leie ut lokalene.

Les også: - Leieprisene skal ned
Les også: Lavt signeringsvolum

Les flere saker fra Estate Nyheter

Klikk på bildet for å forstørre.

Statoil bygget på Fornebu. Konsernsjef Helge Lund presenterer fredag resultatene for 2. kvartal 2014 og gir en oppdatering om Statoils virksomhet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.