*Nettavisen* Økonomi.

Statoil med omstridt milliardkjøp

Foto: MARK EARTHY

Blar opp milliarder for mer skifergass.

Statoil melder onsdag at de kjøper rundt 280 kvadratkilometer av Marcellus-formasjonen i USA. Prisen for skifergassområdet er 590 millioner dollar.

Prislappen på over 3,3 milliarder norske kroner gjør samtidig Statoil til operatør i området.

- Gikk tidlig inn
Oljeselskapet vil dermed være operatør i alle de viktigste skiferområdene i USA, opplyser selskapet.

- Statoil gikk tidlig inn i skiferområder, og har over tid bygget opp en mangfoldig portefølje i noen av de mest attraktive områdene i USA. Vi er allerede operatør i Bakken, vi er i rute i forberedelsene for operatørskap i Eagle Ford neste år, og med denne transaksjonen vil Statoil bli operatør også i Marcellus, sier Torstein Hole, direktør for Statoils landbaserte virksomhet i USA.

Tidlige anslag over det forventede utbyttet fra de 280 kvadratkilometerne ligger på mellom 300 og 500 millioner fat oljeekvivalenter. Nåværende egenproduksjon er om lag 5.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Bellona reagerer
- Jeg mener det er betenkelig, både miljømessig og kommersielt, sier fagrådgiver Karl Kristensen i Bellona til NTB.

Miljøstiftelsen mener Statoil tar en risiko som er oppsiktsvekkende når mange av miljøutfordringene er kjente faktorer.

- Vi vet at skifergass er forbundet med uavklarte miljøutfordringer, både med hensyn til forurensning av grunnvann og med tanke på giftige og brannfarlige lekkasjer til overflaten, understreker Kristensen. Han er utdannet cand.scient. med hovedfag i biokjemi.

Arealene som Statoil nå har kjøpt ligger i de mer væskerike delene av Marcellus-området i Ohio og West Virginia. Oljeselskapet har vært involvert i Marcellus siden 2008 gjennom en allianse med Chesapeake Energy Corporation.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.