*Nettavisen* Økonomi.

Statoil mulig terrormål

Professor frykter at terrorister blir fristet av Statoil.

08.06.07 07:55

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Dersom Statoil etablerer seg i de nordlige områdene i Irak frykter professor at selskapet frister terrorister.

- Statoil kan bli terrormål dersom planene om å etablere seg i de kurdiske områdene i Irak blir virkelighet, sier professor i oljeøkonomi, Øystein Noreng, ifølge NRK.

NA24 - din næringslivsavis

Han er svært kritisk til Statoils planer fordi en slik etablering kan oppfattes som en støtte til den kurdiske kampen for selvstendighet. Statoil har planer om å etablere et kontor i den kurdiske provinshovedstaden Erbil i Nord-Irak.

- Vi har ambisjoner om å ta en betydelig posisjon i Irak, sier Statoils Midtøsten-sjef, Geir Jøssang, som presiserer at Statoil ikke inngår avtaler før en oljelovgivning er på plass i Irak, ifølge NRK.

Vis respekt
- Det er opptil Statoil om de vil åpne kontor. Men oljeministeren advarer alle internasjonale oljeselskaper om å gå inn i Irak før den nye olejeloven er klar. Det er bedt om at selskapene skal avvente og vise respekt til den nye avtalen blir klar, sier talsmann for oljeminsteren i Irak, Assim Jihad til NA24.

Les også: - DNOs Irak-kontrakt må justeres

Jihad sier også at alle kontrakter skal være godkjent av den sentrale regjeringen og ikke av lokale myndigheter og at det statlige irakiske oljeselskapet skal ha kontroll på 80 prosent av den irakiske oljen.

Må godkjennes
- Kontraktene skal ikke gå på stipend. Alle selskapene må delta og gå gjennom et system, og de som er i best interesse for landet skal få tillatelse av kommisjonen, sier Jihad.

Jihad sier at de regner med at oljeloven er klar om to til tre måneder, men at det fortsatt er diskusjon om en del punkter.

Irak har tredje største andel av verdens påviste oljereserver. Den norske oljemyggen DNO har allerede store deler av sine interesser i den kurdiske delen av Irak. En stor del av DNOs inntekter for 2008 er knyttet til virksomheten i Nord-Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.