*Nettavisen* Økonomi.

Statoil og DNB løfter Oslo Børs

Oslo Børs på høsten. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Positiv ukestart på børsen.

09.11.15 09:14

Oslo Børs åpner i pluss mandag, med hjelp fra oppgang børsens største selskap.

Hovedindeksen stiger 0,23 prosent til 628,3 poeng. I oljemarkedet handles referansekontrakten på nordsjøoljen for 47,7 dollar per fat i morgentimene, opp rundt 0,3 dollar siden fredag ettermiddag.

Blant tungvekterne stiger Statoil med 0,7 prosent, Telenor er opp 0,1 prosent, DNB er opp 0,7 prosent og Yara faller 0,7 prosent.

I handelen i Asia er Japan Nikkei-indeks opp 2 prosent, Shanghai-børsen stiger 1,6 prosent, mens Hang Seng i Hongkong faller 0,6 prosent.

- Positivt for aksjemarkedene
Fredag viste den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for oktober en overraskende sterk jobbvekst, noe som styrket dollaren og sendte amerikanske renter opp.

Knallsterke jobbtall fra USA fredag påvirket rentemarkedet betydelig. Markedet priser nå inn stor sannsynlighet for at FED hever renten på møtet i desember. Når det er sagt, vi ser på en potensiell rentehevning som positivt for aksjemarkedene, da det signaliserer økt vekst i verdens viktigste økonomi, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar.

- Når det går bra med USA vil det samtidig gå bedre med resten av verden også. Vi forventer allerede nå at 2016 vil bli et bra år for aksjemarkedet, fortsetter Berntsen i Netfonds.

På dagens makrokalender er det tynt med kursdrivende nøkkeltall, men i løpet av uken slippes det flere nøkkeltall fra Kina, deriblant inflasjonstall og statistikk over industriproduksjonen.

Fra USA kommer detaljhandelstall og forbrukertillit på fredag, samme dag som nye BNP-tall slippes fra eurosonen.

Øker i REC Silicon
Kagra Gruppen, et selskap kontrollert av Jens Ulltveit-Moe, har kjøpt 1,5 million aksjer i solenergiselskapet REC Silicon. Det fremkommer i en børsmelding mandag morgen.

Kjøpet ble gjort til en kurs på 1,61 kroner.

Etter transaksjonen har Ulltveit-Moe, som er styreleder i REC, en samlet beholdning på 543,84 millioner aksjer i REC. Det tilsvarer en eierandel på 23,50 prosent.

På Oslo Børs stiger REC-aksjen med 1,9 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.