*Nettavisen* Økonomi.

Statoil og DNB løftet børsen

  Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Oslo Børs krøp i pluss. Oljemygg til værs.

Oslo Børs endte så vidt i pluss tirsdag, med hjelp fra oppgang i tungvektere som Statoil og DNB.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 0,13 prosent til 571,29 poeng, mens aksjene i Europa, målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600, var ned 0,8 prosent.

I oljemarkedet steg prisen på nordsjøolje 1,7 prosent gjennom dagen, til 48,2 dollar per fat.

Tungvektere løftet børsen
Statoil fulgte med oljeprisen og steg 1 prosent, mens DNB var opp 2,2 prosent og Yara steg 0,7 prosent.

Les også: Krever 1,2 mrd. av Statoil

DNB selger porteføljer med misligholdte lån til inkassoselskapet Lindorff og reverserer tidligere nedskrivninger på porteføljene.

Reverseringen av tidligere nedskrivninger på porteføljene vil gi en effekt før skatt på rundt 1,1 milliarder kroner.

Les mer: Kvitter seg med misligholdte lån

Oljemygg til værs
Blant dagens vinnere var det lille oljeselskapet Interoil Exploration er dagens vinner hittil i dag, med en oppgang på 10,1 prosent, etter at selskapet melder om lavere garantiforpliktelser for lisensen LLA-47 i Colombia.

Interoil tolker en ny regel fra regulatoriske myndigheter dithen at selskapet er påkrevd å stille en garanti på 4,8 millioner dollar for å oppfylle garantiforpliktelsene. Allerede har selskapet stilt garanti på totalt 10,8 millioner dollar for LLA-47.

Selskapet mener vedtaket bør redusere den nåværende garantieksponeringen og har bedt reguleringsmyndigheten om en reduksjon i garantien som er stilt.

Nye store kutt
Høyt på taperlisten var oljeserviceselskapet EMGS, med et fall på 6,1 prosent.

EMGS varsler tirsdag nye kostnadskutt, noe som innebærer en reduksjon i antall fartøy.

Tiltakene, som skal redusere årlige driftskostnader med rundt 35 millioner dollar, tilsvarende rundt 300 millioner kroner, blir iverksatt umiddelbart, opplyser EMGS i en børsmelding.

Tiltakene kommer som følge av utfordrende markedsforhold i oljeserviceindustrien, som er rammet av oljeselskapene innstramminger etter oljeprisfallet.

- Frykter det verste
Siden årets topp på 661 poeng i april har Oslo Børs ramlet nærmere 14 prosent. Mesteparten av fallet har kommet i den internasjonale børsuroen på sensommeren.

- En del investorer frykter nå det verste, at verden kan gå inn i en ny finansiell krise slik vi hadde i 1998 eller i 2008. De fleste indeksene har for øvrig vært i korreksjonsmodus en god stund nå, noe som kan være årsaken til investorenes frykt, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag