*Nettavisen* Økonomi.

Statoil og Telenor tynger børsen

Oslo Børs på høsten. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Gigantene preger Oslo Børs etter kvartalstall.

28.10.15 12:41

Oslo Børs var lite endret fra start onsdag etter at flere av børsgigantene hadde levert kvartalsresultater.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen omtrent uendret på 616,3 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 stiger 0,3 prosent.

Statoils kvartalsrapport viser skuffende resultater, men sterkere produksjon enn ventet, samtidig som oljeselskapet tar ned investeringene i år.

- I Statoils Q3-rapport ser det ut som lavere realiserte priser for den internasjonale virksomheten og en høyere skatt enn ventet medfører at justert EPS på NOK 1,16 for kvartalet kom inn 29 prosent under både vårt estimat og konsensus, skriver DNB Markets i en aksjerapport.

På Oslo Børs får rapporten en kjølig mottagelse og Statoil-aksjen sendes ned 2,3 prosent. Heller ikke Telenor overbeviser markedet med sin rapport, og faller 2,4 prosent.

Kraftig fall
Oljeprisfallet bidrar til at resultatene til at Statoils resultater faller kraftig i tredje kvartal.

Oljeselskapets rapporterte IFRS-resultat var negativt med 2,8 milliarder kroner, hovedsakelig som følge av nedskrivninger og kostnadsavsetninger, opplyser selskapet onsdag.

Etter justeringer var resultatet etter skatt på 3,7 milliarder kroner, en nedgang på 59 prosent fra samme kvartal i fjor. Samtidig var det justerte driftsresultatet ned 46 prosent til 16,7 milliarder kroner.

Sammenlignet med analytikernes forventninger var resultatene svakere, men produksjonen sterk.

På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 17,5 milliarder kroner og et justert resultat etter skatt på 5,2 milliarder kroner.

Statoil leverte en produksjon på 1,909 millioner fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, en økning på fire prosent sammenlignet med samme periode i 2014.

Her var det ventet en produksjon på 1,896 millioner fat o.e per dag fra analytikerne.

Bedre fra driften
Telenor kan vise til bedre resultater fra driften i tredje kvartal, men en milliardnedskrivning gjør at overskuddet barberes.

For kvartalet økte Telenor inntektene til 31,84 milliarder kroner, på linje med hva analytikerne hadde ventet, mens det underliggende driftsresultatet ( EBITDA før andre inntekter og kostnader) steg til 11,85 milliarder kroner fra 10,26 milliarder i tredje kvartal i fjor.

Det er bedre enn forventningene på 11,45 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.