Statoil presenterer gigatall for Johan Sverdrup

Johan Sverdrup (illustrasjon) befinner seg bare 140 kilometer vest for Stavanger, med historie tilbake til 1966 og 1972. Titalls år etter storheter som Statfjord og Gullfaks, kan listen over giganter suppleres med Johan Sverdrup, et av de største funnene på norsk sokkel noensinne.

Johan Sverdrup (illustrasjon) befinner seg bare 140 kilometer vest for Stavanger, med historie tilbake til 1966 og 1972. Titalls år etter storheter som Statfjord og Gullfaks, kan listen over giganter suppleres med Johan Sverdrup, et av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Foto: Ole Jørgen Bratland (Statoil)

Den første utbyggingsfasen av Johan Sverdrup-feltet kan gi 51.000 årsverk og en samlet inntekt på 1.350 milliarder kroner, anslår Statoil.

03.11.14 08:36

Johan Sverdrup-feltet vil gi store inntekter og bli blant et av de mest lønnsomme industriprosjektene for Norge de neste tiårene. Det skriver Statoil i en pressemelding mandag.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og blant de største utbyggingsoppgavene i årene framover. Nå legges konsekvensutredning for feltet og kraftløsning ut på høring.

Høy norsk andel

Utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup-feltet er antatt å skape rundt 51.000 årsverk nasjonalt, av dette er hele 22.000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter i Norge og ca 12.000 årsverk i deres underleverandørbedrifter.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi 2.700 årsverk, og ved full feltutbygging forventes 3.400 årsverk.

Estimater fra Agenda Kaupang, viser at norsk leverandørindustri vil kunne oppnå over 50 prosent av oppdragene i byggefasen, og rundt 90 prosent i driftsfasen.

- Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil Arne Sigve Nylund.

Et nytt kapittel

Et foreløpig anslag viser at den samlede produksjonsinntekten kan bli hele 1350 milliarder kroner over 50 år (1). Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter.

De totale investeringene for første utbyggingsfase er 100 – 120 milliarder kroner (2) og en produksjon i området 315.000 – 380.000 fat per dag.

I et 50-årsperspektiv blir Johan Sverdrup et langtidsprosjekt som flere generasjoner vil modne fram og drifte. Det 200 kvadratkilometer store feltet skal bygges ut trinnvis. I dag jobber partnerskapet med ulike scenarier for utbygging av de ulike fasene for å sikre at første byggetrinn gir grunnlag for en helhetlig utbygging.

- Vi legger opp til en trinnvis feltutbygging hvor ulike installasjoner knyttes opp mot et felles feltsenter. Slik sikrer vi kontinuitet og helhetlig ressurssutnyttelse. Dette for å generere størst mulig verdiskapning, sier Nylund.

Avhengig av fremtidige valg av kapasitet og tekniske løsninger tilsier et tidlig estimat på 170 – 220 milliarder kroner for en full utbygging. Daglig produksjon vil ligge på 550.000 – 650.000 fat per dag.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.