NA24.no

Statoil punget ut

Sist oppdatert:
Statoil overførte flere millioner dollar til konto i Sveits for å få leterettigheter i Kaspihavet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Som en del av betingelsene for å få leterettigheter i Kaspihavet, betalte Statoil og seks andre partnere 175 millioner dollar til Kasakhstanske myndigheter i 1998, skriver Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Men Statoil og de andre partnerne syntes det var noe muffens ved pengeoverføringene, som skulle sendes til tre kontoer i Sveits. Statoil skal ha ventet med å betale sin andel på 9,7 milioner dollar, til Kasakhstans statsminister Nurlan Balgimbayev kunne forsikre om at alt var i orden.

Grunnen til at selskapene vegret seg fra å betale til å begynne med, var at en av kontoene skal ha vært kontrollert av James Giffen og hans selskap Mercator. 1,3 millioner dollar av Statoils penger gikk til denne kontoen, i Crédit Agricole Indosuez.

Nurlan Balgimbayev antas, av amerikanske justismyndigheter, å være en av de viktigste mottakerne av korrupsjonspenger fra James Giffen. Crédit Agricole Indosuez-kontoen er også en del av grunnlaget for korrupsjonstiltalen mot Giffen.

Giffen skal, sammen med sine medsammensvorne, ha stukket av med over 90 prosent av pengene på denne kontoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere