Statoil saksøker denne mannen for 5 millioner

- Et kjempebeløp. Det er jo en Lotto-gevinst. Jeg vil aldri være i stand til å betale en slik sum, sier Trond Børge Midtgård.

- Et kjempebeløp. Det er jo en Lotto-gevinst. Jeg vil aldri være i stand til å betale en slik sum, sier Trond Børge Midtgård.

51-åringen kjemper for sitt livsverk.

05.07.14 11:50

Statoil Fuel & Retail krever Trond Børge Midtgård (51) for over fem millioner kroner etter krangel om salg av drivstoff, skriver Nord24 på nett.

I vår fikk Trond Børge Midtgård (51) et særdeles lite hyggelig brev fra Statoil Fuel & Retail.

Brevet var en rettstevning, hvor drivstoffkjempen krever erstatning for det de mener er kontraktsbrudd.

Summen: 5 millioner, 66 tusen og 947 kroner.

- Et kjempebeløp. Det er jo en Lotto-gevinst. Jeg vil aldri være i stand til å betale en slik sum, sier Midtgård.

Livsverket på spill

Kravet er rettet mot Isrenna Bensinstasjon AS, men også mot Midtgård som person.

Årsaken er at Statoil Fuel & Retail mener Midtgård er solidarisk ansvarlig etter aksjelovens paragraf 17-1.

Det betyr at Midtgård risikerer å bli slått personlig konkurs, etter en lovbestemmelse som det er uvanlig å benytte seg av overfor privatpersoner når det dreier seg om krav som beror på en avtale mellom to eller flere aksjeselskaper.

For Midtgård vil et eventuelt tap i retten få katastrofale følger for han og kona.

- Taper vi kan motparten ta pant i alt av eiendeler vi har, sier han.

Dermed kan både næringseiendommen på Isrenna, huset på Gimle i Tromsø og hytta på Måsvær ryke.

- Det er pensjonen vår det er snakk om. Livsverket vårt, som vi har bygget opp gjennom 13 år, sier kioskeieren, som ikke legger skjul på at saken tærer på psyken:

- Man tenker jo over dette dag og natt.

Solgte for lite

Bakgrunnen for søksmålet fra Statoil Fuel & Retail, som dominerer drivstoffmarkedet i Tromsø, er komplisert.

Da Trond Børge Midtgård bestemte seg for å slutte å selge bensin på Isrenna i fjor vår, gikk han over til kun å drive kioskvirksomhet.

I mange år hadde han solgt drivstoff for Statoil, uten å få drivstoffsalget til å kaste av seg.

- Volumet vårt var for lavt, og kostnadene knyttet til salget var for stort. Derfor bestemte vi oss for å avvikle, og kun satse på kioskdrift, forteller han.

Statoil Fuel & Retail protesterte ikke, ifølge Midtgård selv, og hjalp til med å rigge ned tanker, anlegg og betalingsløsninger.

Mens Midtgård ønsket å leie ut deler av eiendommen, ønsket Bunker Oil å etablere seg i området.

En vinn vinn-situasjon, tenkte Midtgård, om leieavtalen som ble inngått mellom Bunker Oil og eierselskapet Isrenna Holding, som er den juridiske eieren av tomten på Isrenna.

Et spørsmål om tolkning

Statoil Fuel & Retail så imidlertid ikke med blide øyne på at konkurrenten hadde etablert seg, et par kilometer nord for konsernets flaggskip-stasjon i Breivika i Tromsø. De mente at Midtgård på illojalt vis har omgått kontrakten.

- Bare et par uker etter at Bunkeroil hadde lagt ned sine tanker på eiendommen, tok Statoil kontakt og sa hva de mente. Siden da har vi bare kommunisert per brev, sier Midtgård.

Fredag avtalte partene å møtes til rettsmekling over sommeren. Dersom de ikke blir enige, blir det full rettssak i november.

Uenigheten mellom partene bunner ut hvordan kontrakten med Statoil og utleievirksomheten til Bunker Oil skal tolkes.

- Min klient mener at det ikke foreligger et kontraktsbrudd. Han driver ikke med drivstoffsalg, i prinsippet leier Isrenna Holding ut en del av eiendommen på ordinære vilkår for utleie av eiendom. Isrenna Bensinstasjon har ingen ting med Bunker Oil å gjøre. Anlegget er fullautomatisert, og det går ikke an å betale for drivstoff inne på storkiosken, sier Midtgårds advokat, Rode Rønning-Hansen.

Han mener saken kan få konsekvenser for flere bensinstasjon-eiere, dersom hans klient taper.

- Nødvendig rettsak

Statoil Fuel & Retail mener en rettssak er nødvendig for å få løst konflikten med Midtgård.

Knut Hilmar Hansen, pressetalsmann i Statoil Fuel & Retail Norge, sier at de mener Trond Børge Midtgår har brutt avtalen med dem. I en e-post til Nordlys forklarer han saken, sett fra deres synspunkt.

- Vi har en avtale med Isrenna Bensinstasjon, som Trond Børge Midtgård har skrevet under på som daglig leder. Denne avtalen mener vi er brutt, og vi ønsker derfor å få saken behandlet i rettsvesenet, skriver Hansen.

- Hvorfor krever dere erstatning fra ham, fremfor å kun gå på aksjeselskapet?

- Vi mener Midtgård i sine roller som daglig leder og styreleder har opptrådt ansvarsbetingende etter aksjelovens bestemmelser. Ut over dette ønsker vi ikke å prosedere denne saken i media, skriver Hansen.

Ifølge pressetalsmannen forsvarer selskapet kun de rettighetene de har i henhold til avtalen med Midtgård. Sett fra deres perspektiv, har saken en lang historie.

- Vi har hatt kontinuerlig dialog med Midtgård, uten at vi har kommet til en løsning.

- Prøver dere med denne saken å sende ut et signal til andre bensinstasjonseiere som har leveringsavtale med Statoil?

- Vi har et godt samarbeid med våre stasjonsdrivere, og har ikke behov for å sende noen signaler. Dette er en tvist med Isrenna Bensinstasjon, som er knyttet til en avtale vi mener er brutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.