Statoil selger for 17 milliarder

Foto: MARK EARTHY

Statoil selger ut ledningen til Kontinentet.

06.06.11 08:43

Statoil besluttet å selge 24,1 prosent av sin eierandel i Gassled Joint Venture for 17,35 milliarder norske kroner. Statoil vil beholde en 5 prosents eierandel i Gassled Joint Venture. Kjøper av andelen er Solveig Gas Norway AS, et holdingselskap som er eid av Canadian Pension Plan Investment Board (45%), Allianz Capital Partners (30%), et datterselskap av Allianz SE, samt Infinity Investments SA (25%), et heleid datterselskap av Abu Dhabi Investment Authority. Dette kommer frem i en melding

- Transaksjonen bidrar til en ytterligere strømlinjeforming av Statoils portefølje. Nedsalget er en del av vårt arbeid for å øke kapitaleffektiviteten og dermed verdiene for våre aksjonærer, skriver konserndirektør for Foredling, markedsføring og fornybar energi, Eldar Sætre i en melding.

Sender gass til Kontinentet
Gassled er eieren av det integrerte gasstransporterings- og prosesseringssystemet på norsk kontinentalsokkel. Gassled transporterer gass gjennom rør fra de produserende feltene på norsk sokkel til konsumenter på det europeiske kontinentet og i Storbritannia. Gassled ble etablert i 2003 ved at de fleste rørledningskonsortiene ble slått sammen til ett Joint Venture.

Gassled sikrer transporttjenester med full ikke-diskriminerende tredjepartsadgang til produsenter på norsk kontinentalsokkel. Nedsalget i Gassled muliggjør investeringer i andre prosjekter med høyere avkastning for Statoil. Dette er en del av Statoils arbeid med å øke selskapets kapitaleffektivitet og å skape økte verdier for aksjonærene, heter det i meldingen.

Vil fortsatt sende gjennom Gassled
Statoil vil fortsatt sende gjennom Gassled.

- Utvinning og forsyning av norsk gass vil fortsatt være svært sentralt for Statoil, og selskapet vil også i fremtiden være den største skiperen av gass i Gassled, heter det i meldingen

Transaksjonen vil ha økonomisk effekt fra første januar 2011, men er avhengig av godkjennelse fra Olje- og energidepartementet (OED) og Finansdepartementet (FD).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.