NA24.no

Statoil selger for 17 milliarder

Foto: MARK EARTHY
Sist oppdatert:
Statoil selger ut ledningen til Kontinentet.

Statoil besluttet å selge 24,1 prosent av sin eierandel i Gassled Joint Venture for 17,35 milliarder norske kroner. Statoil vil beholde en 5 prosents eierandel i Gassled Joint Venture. Kjøper av andelen er Solveig Gas Norway AS, et holdingselskap som er eid av Canadian Pension Plan Investment Board (45%), Allianz Capital Partners (30%), et datterselskap av Allianz SE, samt Infinity Investments SA (25%), et heleid datterselskap av Abu Dhabi Investment Authority. Dette kommer frem i en melding

- Transaksjonen bidrar til en ytterligere strømlinjeforming av Statoils portefølje. Nedsalget er en del av vårt arbeid for å øke kapitaleffektiviteten og dermed verdiene for våre aksjonærer, skriver konserndirektør for Foredling, markedsføring og fornybar energi, Eldar Sætre i en melding.

Sender gass til Kontinentet
Gassled er eieren av det integrerte gasstransporterings- og prosesseringssystemet på norsk kontinentalsokkel. Gassled transporterer gass gjennom rør fra de produserende feltene på norsk sokkel til konsumenter på det europeiske kontinentet og i Storbritannia. Gassled ble etablert i 2003 ved at de fleste rørledningskonsortiene ble slått sammen til ett Joint Venture.

Gassled sikrer transporttjenester med full ikke-diskriminerende tredjepartsadgang til produsenter på norsk kontinentalsokkel. Nedsalget i Gassled muliggjør investeringer i andre prosjekter med høyere avkastning for Statoil. Dette er en del av Statoils arbeid med å øke selskapets kapitaleffektivitet og å skape økte verdier for aksjonærene, heter det i meldingen.

Vil fortsatt sende gjennom Gassled
Statoil vil fortsatt sende gjennom Gassled.

- Utvinning og forsyning av norsk gass vil fortsatt være svært sentralt for Statoil, og selskapet vil også i fremtiden være den største skiperen av gass i Gassled, heter det i meldingen

Transaksjonen vil ha økonomisk effekt fra første januar 2011, men er avhengig av godkjennelse fra Olje- og energidepartementet (OED) og Finansdepartementet (FD).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere