*Nettavisen* Økonomi.

Statoil selger ut i oljesandprosjekt

Foto: Fotograf:Andre Clark Utvik (NA24)

Det statsdominerte oljeselskapet har inngått avtale om å selge en 40 prosents andel i selskapets oljesandprosjekt til thailandsk selskap.

Statoil har inngått avtale om å selge en 40 prosents andel i selskapets oljesandprosjekt i Alberta, Canada (Kai Kos Dehseh) til det thailandske selskapet PTT Exploration and Production (PTTEP).

I henhold til avtalen skal PTTEP betale i alt 2,28 milliarder amerikanske dollar for andelen på 40 prosent. Statoil vil beholde en andel på 60 prosent, og selskapet skal fungere som ledende partner og være operatør for prosjektet. Produksjonsvolumene fra partnerskapet vil fortsatt bli håndtert og markedsført av Statoil Canada Ltd.

Transaksjonen vil ha gyldighet fra 1. januar 2011. Den er avhengig av vanlig Myndighetsgodkjennelse i Canada og skal etter planen sluttføres i første kvartal 2011, heter det i en melding.

– Denne transaksjonen understreker kvaliteten på våre ressurser i Canada, og viser vår evne til å skape verdier som oljesandoperatør, skriver konsernsjef i Statoil, Helge Lund i en melding

Og han fortsetter:

– Vi ser fram til å danne et sterkt partnerskap med PTTEP i den videre utviklingen av vår oljesandvirksomhet i Canada. Avtalen om å redusere vår andel fra 100 prosent til 60 prosent følger andre transaksjoner vi nylig har gjort for å optimalisere risiko- og strategiprofilen for vår globale portefølje.

Som en del av utviklingen av Kai Kos Dehseh presenterte Statoil tidligere i år en teknologiplan som hadde som formål å øke verdier gjennom høyere produksjon og en reduksjon i CO2-utslipp og energibruk. Framtidig utvikling av oljesandlisensene vil skje stegvis. Canadisk oljesand representerer en a verdens største oljeressurser og vil spille en stadig større rolle i den globale energiforsyningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.