*Nettavisen* Økonomi.

Statoil sikret storkontrakt

Foto: (SCANPIX)

Inngår stor gassavtale med Centrica i Storbritannia.

Statoil og Centrica har inngått en langsiktig avtale om leveranse av 5 milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet. Den nye langsiktige avtalen om salg av gass etterfølger eksisterende avtale mellom Statoil og Centrica som utløper i 2015.

- Avtalen viser at naturgass vil spille en viktig rolle i Storbritannias langsiktige energimiks, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

- Naturgass har alle egenskapene som kreves for at Storbritannia skal kunne nå sine langsiktige energipolitiske mål om konkurransedyktig pris, forsyningssikkerhet og reduksjon av CO2-utslipp, sier Lund i meldingen.

- Dagens kunngjøring er av høy strategisk viktighet der to av Storbritannias viktigste energiaktører påtar seg langsiktige forpliktelser for å bidra til Storbritannias energisikkerhet. Avtalen viser også at Statoils portefølje av naturgass på norsk sokkel er konkurransedyktig, sier Helge Lund.

Ønsker Statoil velkommen
- Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen. Den understreker styrken, dybden og den gjensidige gleden av det gode partnerskapet mellom Storbritannia og Norge. Gass spiller en sentral rolle i vår økonomi, og det vil den fortsatt gjøre i flere tiår framover. Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, sier Storbritannias statsminister David Cameron i meldingen.

- Dette er gode nyheter for Storbritannia. I dag danner gass grunnlaget for omtrent halvparten av vår elektrisitetsforsyning, og nesten 70 % av oppvarmingen vår. Den er pålitelig, fleksibel og konkurransedyktig, og er en drivkraft i vår økonomi. Gass vil ha en viktig rolle i lang tid framover. Den vil sikre lys og varme i våre hjem, som en del av en voksende portefølje med lavkarbonenergi. Denne avtalen vil bidra til å levere gass sikkert og rimelig, og styrke vårt nære forhold til Norge ytterligere, sier Storbritannias klima- og energiminister, Chris Huhne i meldingen.

Sikkrer energiforsyningen
- Dagens kunngjøring er en viktig milepæl for Storbritannia og for Centrica, ettersom vi bidrar til å levere sikker energiforsyning for våre kunder langt inn i framtiden. Den 10-årige leveringsavtalen styrker samarbeidet vårt med Statoil ytterligere og forbinder en av verdens største gasseksportører og ett av verdens største gassmarkeder, sier Centricas konsernsjef Sam Laidlaw i meldingen.

5 milliarder kubikkmeter per år er et betydelig volum. Det utgjør omkring 5 prosent av Storbritannias samlede forbruk, og tilsvarer gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem, eller gassen som kreves for å drive ni eller ti gasskraftverk på 400 MW. Det britiske markedet forbruker omkring 100 milliarder kubikkmeter per år, og er det største og mest likvide gassmarkedet i Europa.

Gassen i kontrakten er koblet til indekser i National Balancing Point (NBP), det virtuelle prisfastsettingspunktet i det britiske gassmarkedet. Volumene vil bli levert gjennom eksisterende rørledningssystem fra norsk sokkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag