NA24.no

Statoil sikret storkontrakt

(SCANPIX)
Inngår stor gassavtale med Centrica i Storbritannia.

Statoil og Centrica har inngått en langsiktig avtale om leveranse av 5 milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet. Den nye langsiktige avtalen om salg av gass etterfølger eksisterende avtale mellom Statoil og Centrica som utløper i 2015.

- Avtalen viser at naturgass vil spille en viktig rolle i Storbritannias langsiktige energimiks, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

- Naturgass har alle egenskapene som kreves for at Storbritannia skal kunne nå sine langsiktige energipolitiske mål om konkurransedyktig pris, forsyningssikkerhet og reduksjon av CO2-utslipp, sier Lund i meldingen.

- Dagens kunngjøring er av høy strategisk viktighet der to av Storbritannias viktigste energiaktører påtar seg langsiktige forpliktelser for å bidra til Storbritannias energisikkerhet. Avtalen viser også at Statoils portefølje av naturgass på norsk sokkel er konkurransedyktig, sier Helge Lund.

Ønsker Statoil velkommen
- Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen. Den understreker styrken, dybden og den gjensidige gleden av det gode partnerskapet mellom Storbritannia og Norge. Gass spiller en sentral rolle i vår økonomi, og det vil den fortsatt gjøre i flere tiår framover. Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, sier Storbritannias statsminister David Cameron i meldingen.

- Dette er gode nyheter for Storbritannia. I dag danner gass grunnlaget for omtrent halvparten av vår elektrisitetsforsyning, og nesten 70 % av oppvarmingen vår. Den er pålitelig, fleksibel og konkurransedyktig, og er en drivkraft i vår økonomi. Gass vil ha en viktig rolle i lang tid framover. Den vil sikre lys og varme i våre hjem, som en del av en voksende portefølje med lavkarbonenergi. Denne avtalen vil bidra til å levere gass sikkert og rimelig, og styrke vårt nære forhold til Norge ytterligere, sier Storbritannias klima- og energiminister, Chris Huhne i meldingen.

Sikkrer energiforsyningen
- Dagens kunngjøring er en viktig milepæl for Storbritannia og for Centrica, ettersom vi bidrar til å levere sikker energiforsyning for våre kunder langt inn i framtiden. Den 10-årige leveringsavtalen styrker samarbeidet vårt med Statoil ytterligere og forbinder en av verdens største gasseksportører og ett av verdens største gassmarkeder, sier Centricas konsernsjef Sam Laidlaw i meldingen.

5 milliarder kubikkmeter per år er et betydelig volum. Det utgjør omkring 5 prosent av Storbritannias samlede forbruk, og tilsvarer gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem, eller gassen som kreves for å drive ni eller ti gasskraftverk på 400 MW. Det britiske markedet forbruker omkring 100 milliarder kubikkmeter per år, og er det største og mest likvide gassmarkedet i Europa.

Gassen i kontrakten er koblet til indekser i National Balancing Point (NBP), det virtuelle prisfastsettingspunktet i det britiske gassmarkedet. Volumene vil bli levert gjennom eksisterende rørledningssystem fra norsk sokkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere