Statoil skriver ned utenlandssatsingen sin med 2,298 milliarder dollar, noe som tilsvarer omtrent 19 milliarder kroner.

Statoil skriver at nedskrivningen skyldes en reduksjon i langsiktige prisforutsetninger.

«Den største effekten var på ukonvensjonelle landbaserte eiendeler i Nord-Amerika, og urealiserte tap på derivater og sikringskontrakter på 765 millioner dollar», skriver selskapet.

Flere tap

Statoil kjøpte seg stort opp i ukonvensjonell oljeutvinning innen skifer og oljesand på land i Nord-Amerika under den forrige konsernsjefen Helge Lund. De har over lengre tid slitt med lønnsomheten på disse investeringene, og det er også primært der nedskrivningene kommer i dette kvartalet.

Les også: Helge Lund kan koste Statoil 50 milliarder

For i desember i fjor tok Statoil dessuten nedskrivninger på mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner i forbindelse med salget av oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta.

Statoil har i dag eierandeler i tre av de viktigste skiferolje- og gassfeltene i USA. De har en eierandel i skifergassfeltet Marcellus nordøst i USA, det nest største naturgassfeltet i verden. Statoil er også tungt inne på eiersiden i feltene Bakken i Nord Dakota og verdens største skiferoljefelt, Eagle Ford, i Texas.

Les også: Statoil gjør gassfunn i Nordsjøen

Svake resultatet enn ventet

Ellers var Statoils justerte driftsresultatet i fjerde kvartal er på 1,66 milliarder dollar.

Dette er svakere enn snittet blant analytikerne, der konsensus var på 2,07 milliarder dollar, ifølge DNB Markets. Meglerhuset selv ventet et driftsresultat på 2,34 milliarder dollar.

Det tilsvarende driftsresultatet var på 1,78 milliarder dollar i samme kvartal året før.

Les også: Optimisme i Statoil i starten av avgjørende leteår

Øker ventet produksjonsnivå

Alt var imidlertid ikke mørkt for selskapet. Statoil har en kapitalmarkedsoppdatering tirsdag. Der guider selskapet opp produksjonsnivået for 2017- 2019 med gjennomsnittlig fem prosent. Organiske investeringer for 2017 er guidet å komme inn på 11 milliarder dollar.

«På tross av Q4-tall under forventningene vil aksjen som følge av den oppjusterte produksjonsguidingen kunne stige noe ved åpning i dag», skriver DNB Markets.

Justert driftsresultat etter skatt var på minus 40 millioner dollar i fjerde kvartal, en nedgang fra et positivt resultat på 185 millioner dollar i samme periode året før.