NA24.no

Statoil-toppen bak Røkke-smell

Røkkes milliardtap på Aker Material Handling var Helge Lunds skyld.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Milliardtap er snudd til overskudd og antall ansatte er redusert med over 2000.

NA24 - din næringslivsavis

Da Kjell Inge Røkke kom til Norge fra Seattle i USA, var det lille selskapet Kasten-Høvik på Hønefoss ett av de første han og Bjørn Rune Gjelsten kjøpte, skriver Dagens Næringsliv.

Karsten-Høvik ble så fusjonert med svenske Electrolux Constructor. I 1999 kom det store spranget for selskapet som solgte lager-, arkiv- og materialhåndteringsystemer.

Fusjonen ble i stedet starten på et nesten seks år langt mareritt for selskapet som i dag heter Aker Material Handling.

Tapene kom etter hvert opp i svimlende beløp, og problemene måtte løses om ikke hele Røkke-systemet skulle strupes finansielt, ifølge avisen.

– Det rant ut 20 millioner kroner i cash hver måned, sier Hallvard Muri (46), konsernsjef i Aker Material Handling til DN.

Det ble gitt 1,5 milliarder kroner i kriselån til konsernet. Feil strategi var noe av årsaken til at pengene rant ut.

– Ett eksempel på feil strategi var at det ble lagt opp til å kjøpe stål i Tyskland, kjøre det til Hønefoss for produksjon, for siden å kjøre det til Italia for salg til kunder. Det hang ikke sammen. Det ble altfor dyrt, sier Muri.

Muri vil ikke peke på en syndebukk. Men Dagens Næringsliv vet at Helge Lund, dagens Statoil-sjef, får mye av skylden for at tapene ble så store.

De store tapene som dukket opp ses i dag på av Kjell Inge Røkkes nære krets som den største tabben Helge Lund gjorde i Aker-systemet.

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Group ønsker ikke å kommentere opplysningene. Heller ikke Helge Lund ønsker å si noe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere