NA24.no

Statoil varsler om oljeutslipp på Statfjord-feltet


UTSLIPP: Statoil varsler om oljeutslipp på Statfjordfeltet
UTSLIPP: Statoil varsler om oljeutslipp på Statfjordfeltet Foto: Statoil
Sist oppdatert:
Tredje utslipp på Statfjord siden 2007.

– Vi har satt hele beredskapsorganisasjonen i verk, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil til Nettavisen Stocklink.

Han forteller at Statoil ble varslet om at det var observert olje på sjøen torsdag morgen.

Klokken 15.10 opplyser Statoil at foreløpig vurderinger tilsier at utslippet er i størrelsesorden 40 kubikkmeter råolje, noe som tilsvarer 40.000 liter.

- Videre undersøkelser og granskning vil avdekke omfang og årsaksforhold nærmere, melder Statoil.

Saken oppdateres.

Ifølge Teknisk Ukeblad er dette det tredje utslippet på Statfjord siden 2007.

På grunn av en lekkasje ved overføring av olje lakk det i januar 2014 ut 40 kubikkmeter olje i sjøen. I 2007 ble det sluppet ut 4.400 kubikkmeter olje på grunn av problemer med slangen til lastebøyen.

Oljeutslippet torsdag ble oppdaget under lasting av olje fra Statfjord A-plattformen til tankskipet «Hilda Knutsen» via lastebøyen «OLS B», som ligger mellom Statfjord A og Statfjord B.

Lasting til tankskipet ble stoppet, og tilførselen til rørledningen og lastesystemet fra Statfjord A er stengt. Produksjonen på plattformen går som normalt.

– Vi tar ethvert oljeutslipp på største alvor. Vi har ikke full oversikt over omfanget av hvor mye olje som har sluppet ut. Vi bruker nå alle våre ressurser på å kartlegge omfanget, sier Skauby.

Lekkasjen har oppstått i en flens i lasteslangen, ifølge Statoil.

– Vi holder relevante myndigheter løpende oppdatert, sier Skauby.

Petroleumstilsynet varslet
Beredskapsfartøy utstyrt med oljevernutstyr og ankerhåndteringsfartøy utstyrt med ROV er på stedet og et SAR-helikopter bistår dessuten med overvåking.

– Vi er blitt varslet om at det er blitt detektert en oljelekkasje på Statfjordfeltet. Nå er det fortsatt så tidlig at vi ikke har noe mer informasjon å komme med, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet.

– Hendelser som dette skal selskapet varsle så raskt som mulig til Petroleumstilsynet. Vi følger opp dette tett mot selskapet og tar fortløpende stilling til hvordan vi skal følge opp dette, fortsetter han.

En granskning kan være aktuelt.

– Det kan være aktuell å granske en slik situasjon, men det har vi foreløpig ikke besluttet. Vi holder det åpnet, sier Midtun i Petroleumstilsynet.

Fakta: Statfjord-feltet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Statfjordfeltet er Norges og Nordsjøens største oljefelt som i tillegg til råolje produserer en betydelig andel naturgass. Som sådan har feltet representert en bærebjelke for Norge som oljenasjon gjennom 80- og 90-tallet, både økonomisk og teknologisk. Feltet er et av de eldste på norsk sokkel. Geografisk ligger feltet i det såkalte Tampenområdet i den nordlige del av Nordsjøen. Det ligger ute i havet rett vest for munningen av Sognefjorden.

Feltet ble oppdaget i 1974 av det amerikanske oljeselskapet Mobil. Statfjord ble erklært drivverdig i august 1974, og den første innretningen der – Statfjord A – startet produksjonen i 1979.

Totalt har feltet produsert olje og gass for en bruttoverdi tilsvarende nær 1 050 milliarder kroner. Produksjonen har vært sterkt avtakende de siste årene, og det arbeides med planer som kan forlenge produksjonen i ca. 15 år til som et rent naturgassfelt.

Kilde: Wikipedia

Norges største oljefelt
Statfjord er lokalisert i den nordlige delen av Nordsjøen og er Norges største oljefelt og et av de eldste.

Feltet er utbygd med produksjonsplattformene Statfjord A, Statfjord B og Statfjord C.

Oljen blir bøyelastet om bord i skip og fraktet til en rekke havner i det nordvestlige Europa.

Saken oppdateres

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere