NA24.no

Statoil vil ikke betale

Statoil vil ikke betale mer enn en tidel av kostnadene for CO2-rensing ved et kraftvarmeverk på Mongstad.

Det kan føre til at staten sier nei til prosjektet, selv om olje- og energiminister Odd Roger Enoksen mener kraftverket bør bygges.

NA24 - din næringslivsavis

Mongstad er miljøverstingen i Norge - raffineriet er det største punktutslipp av CO2 i landet. Får Statoil bygge et kraftvarmeverk her blir utslippene fordoblet til 2,7 millioner tonn - omtrent vekten av alle personbiler i Norge. Nå spilles det et høyt spill mellom oljegiganten og regjeringen om hvem som skal ta regningen, for å rense de formidable utslippene.

- Fra regjeringens side er det en forutsetning at vi får til co2-håndtering også på Mongstad. På et kraftvarmeverk. Og det er det vi jobber med nå for å se hvordan vi i fellesskap kan løse den utfordringen, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til TV2 Nyhetene.

Statoil vil ikke si noe til TV2 i dag, men har tidligere gitt uttrykk for at deres bidrag til CO2-rensing må tilsvare kostnaden for å kjøpe såkalte utslippskvoter i EU-landene. Det tilsvarer ca. 10 prosent av totalkostnadene på 4 milliarder kroner. Resten mener Statoil skattebetalerne kan betale.

Enoksen mener kraftverket på Mongstad bør bygges og at det på sikt også kan bli et godt miljøprosjekt, men han legger ikke skjul på at pengemaskinen Statoil må bidra med atskillig mer enn de så langt har vært villige til, før regjeringen sier ja.

Følg oljeprisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere