NA24.no

Statoilresultatet barbert - gir allikevel utbytte

Oslo 20150204. Eldar Sætre ovetar jobben som toppsjef i Statoil. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20150204. Eldar Sætre ovetar jobben som toppsjef i Statoil. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Lavere olje- og gasspriser medvirker til at Statoil fikk et justert driftsresultat på 7,0 milliarder kroner etter skatt sammenlignet med 15,8 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Statoils driftsresultat i første kvartal 2015 var påvirket av betydelige regnskapsmessige nedskrivninger av eiendeler på 46,1 milliarder kroner.

- Statoils rapporterte resultater for første kvartal er betydelig påvirket av nedskrivninger. Justert driftsresultat og kontantstrøm ble påvirket av lavere priser. Vi fortsetter å levere god underliggende drift og vi oppnådde solide resultater innen markedsføring og trading. Netto kontantstrøm etter utbytte var positiv i første kvartal, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre i en pressemelding torsdag morgen.

Justert driftsresultat for første kvartal 2015 var 22,9 milliarder kroner, sammenlignet med 46,0 milliarder kroner i første kvartal 2014. Nedgangen var hovedsakelig et resultat av det betydelige fallet i væskepriser, lavere europeiske gasspriser og økte avskrivninger og driftskostnader.

Økningen i avskrivninger og driftskostnader skyldtes i hovedsak oppstart av nye felt og opptrapping av produksjon, og var også påvirket av styrking av USD.

Nedskrivningene knytter seg i all hovedsak til ukonvensjonelle landbaserte eiendeler i USA. Nedskrivningene er en følge av en justering av selskapets langsiktige økonomiske planforutsetninger.

- Som en følge av usikkerheten i råvaremarkedene tar vi en mer forsiktig tilnærming. Det er viktig å opprettholde et solid grunnlag for våre beslutninger. Den underliggende kvaliteten på eiendelene og driften er uendret, sier Sætre.

Statoils egenproduksjon i første kvartal var 2,056 millioner foe per dag, sammenlignet med 1,978 millioner foe per dag i samme periode i 2014. Produksjonsøkningen var et resultat av oppstart og opptrapping av produksjonen på ulike felt, samt høyere gassalg fra norsk sokkel sammenlignet med første kvartal 2014. Egenproduksjonen utenfor Norge var 759 tusen foe per dag.

- Styret har besluttet å utbetale et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet, sier Sætre.

I årets tre første måneder var Statoils kontantstrøm fra driften 29,1 milliarder kroner, sammenlignet med 55,0 milliarder kroner i første kvartal 2014. Reduksjonen var hovedsakelig et resultat av prisnedgang, delvis motvirket av lavere skattebetalinger i første kvartal 2015.

Statoil leverte en positiv netto kontantstrøm etter investeringer, vederlag fra salgstransaksjoner og betaling av utbytte i første kvartal 2015.

Ved utgangen av kvartalet økte Statoils justerte netto gjeldsgrad til 24 %, påvirket av nedskrivninger og endringer i valutakurs. Statoil fortsatte å levere gode leteresultater i første kvartal 2015, og det ble gjort fire funn. Funn i Tanzania, Mexicogolfen, samt på norsk sokkel understreker Statoils posisjon som et ledende globalt leteselskap. De justerte leteutgiftene var på 2,7 milliarder kroner, en nedgang fra 3,3 milliarder kroner i første kvartal 2014 ettersom en større andel av leteutgiftene ble balanseført i første kvartal i år.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere