*Nettavisen* Økonomi.

Statoils farligste

Foto: KJETIL ALSVIK (AFP)

Allerede for ti år siden ble Algerie utpekt som Statoils farligste land.

20.01.13 21:32

Allerede ved oppkjøpet for ti år siden ble Algerie rangert som det farligste landet Statoil opererte i, forteller en daværende Statoil-ansatt som var direkte involvert i oppkjøpet. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag ifølge NTB.

– Den personellmessige risikoen var den absolutt høyeste i Algerie, forteller Trond Omdal til Dagens Næringsliv.

Omdal var en av rådgiverne og strategene da Statoil besluttet å gå inn i det nordafrikanske landet for ti år siden.

– Dette er tragisk. Dette er uvirkelig. Dette er et angrep på Statoil-ansatte i en skala som jeg ikke kunne forestille meg, sier Omdal.

Statoil kjøpte seg inn i Algerie i 2003 da oljeselskapet BP ønsket å selge seg ned. Det algeriske oljeselskapet Sonatrach ønsket Statoil som partner ved siden av BP.

Algerie er en av de store leverandørene av gass inn i det europeiske gassmarkedet, og investeringen ble sett på som strategisk gunstig i Statoil.

– Statoil er i andre krevende land som Nigeria, men der er de ikke operatør og de er offshore. Angola har også vært i borgerkrig, men der er operasjonene også offshore. Algerie er derfor et unntak, sier Omdal og peker på den nære historien da oppkjøpet ble gjort.

Da Statoil gikk inn var det i etterdønningene av den blodige borgerkrigen på 1990-tallet. Borgerkrigen i Algerie startet i 1991 og i de neste ti årene kan så mange som 200.000 mennesker ha blitt drept. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.