*Nettavisen* Økonomi.

Statoils gigantplaner

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Statoil planlegger et mottaksanlegg for olje og gass i Vesterålen. Prosjektet vil koste mellom 30 og 50 milliarder kroner.

02.03.06 23:30

Allerede før spørsmålet om oljeleting utenfor Lofoten er avgjort har Statoil startet planleggingen av et gigantanlegg for mottak av olje og gass.

Prosjektet skal være på størrelse med Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest, og har en kostnadsramme opp mot 50 milliarder norske kroner.

Nye arbeidsplasser
Det vil bety flere tusen nye arbeidsplasser. Statoil ønsker foreløpig ikke noen lokaliseringsdebatt, men etter det TV 2 kjenner til er det mest aktuelt å føre gassen og oljen i land et sted i Vesterålen.

- Hvis vi gjør gassfunn så kan vi tenke oss en utbygging her. Nå har vi skisser på bordet, men før det gjøres funn er det ikke aktuelt å starte noen utbygging. Det jeg kan si er at vi har områder som kan passe, men funnet, og hvor vi gjør funnet vil avgjøre lokaliseringen, sier Arnt-Eirik Rørnes, letesjef i Statoil for Halten og Nordland til TV 2 Nyhetene.

Lokalmiljøet positivet
Holdningen i lokalmiljøet til oljegigantene har snudd. Nå håper folk på nye arbeidsplasser.

- Er oljebransjen hjertelig velkommen?

- Ja, slik holdningen er blant folk nå, så vil jeg si et hjertelig ja til det, sier ordfører i Bø kommune, Viggo Johnsen, på spørsmål om kommunen vil ta mot en utbygging.

- Vi må bare erkjenne at fiskerinæringen ikke er i stand til å bære arbeidsplasser i distriktet alene, sier nestleder i Nordland Fylkes fiskarlag, Tom Tobiasen.

Miljøbevegelsen raser mot Statoils planer, men Kjell Pedersen, sjefen for det statlige Petoro, som forvalter statens eierandeler i norsk oljeutvinning, er positiv.

- Jeg mener industrien er klar til å operere i dette området, som de gjøre i andre områder på sokkelen, sier Kjell Pedersen.

Het debatt
Pedersen vet at han nå kaster seg inn i en het politisk debatt. Før påske skal regjeringen legge fram sin forvaltningsplan for nordområdene. Flere deler av Baretnshavet blir trolig åpnet, mens det er mer usikkert om Vesterålen og Lofoten.

Alt ligger til rette, bortsett fra forståelse fra politikerne mener statens egen forvalter.

- Jeg tror ikke det mangler noe på den tekniske og operasjonelle siden. Jeg tror det mangler på forståelsen av det i andre kretser, inklusive hos myndighetene, sier Pedersen.

Olje- og energiminsiteren vil ikke si noe om planleggingen for Lofoten, men utelukker ikke at teknologien kan bli en nøkkel.

- Det er klart at utviklingen av ny teknologi, mer kunnskap om konsekvenser av det vi gjør, er ting som gjør at vi kan bevege oss inn å området og gjøre ting i dag, som vi for få år siden ikke kunne gjøre, sier Odd Roger Enoksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag