NA24.no

Statoils korrupsjonsspøkelse

Sist oppdatert:
Statoil har vært inne i et av verdens mest korrupte land i 15 år uten å tjene fem øre.

- Vi kan garantere at vi har gode systemer for å unngå å komme i situasjoner med underleverandører som ikke lever opp til våre strenge etiske krav, sier informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Statoil etablerte seg i Nigeria i 1992. Den norske oljekjempen forsikrer at de har strenge etiske retningslinjer og tar sterk avstand for alle typer korrupsjon.

Lange perspektiver
Statoil-sjef Helge Lund & co har investert nesten ni milliarder kroner i Nigeria gjennom disse årene. Statoil eier 18,85 prosent av Agbami-feltet hvor de samarbeider med den amerikanske oljekjempen Chevron.

- Hvorfor er Statoil i Nigeria?

- Statoil har et langsiktig perspektiv på sine aktiviteter. Vi etablerte virksomhet i landet på bakgrunn av interessante mengder uoppdagede reserver, og første funn med Statoil-deltakelse blir satt i produksjon neste år, sier Stangeland.

Hun synes ikke 15 år uten å tjene en krone er lang tid for å etablere seg.

- Det innebærer tålmodighet og vilje til å utforske muligheter. I noen land tar det lengre tid enn andre å få snudd investeringene til inntekt. Men neste år starter altså produksjonen fra Agbami-feltet og dermed også inntekter, sier hun.

Stor risiko
Alle oljeanalytikere NA24 har snakket med på Norske Finansanalytikeres Forenings seminar om «Mindre oljeselskaper på norsk sokkel» i Oslo forrige uke sier det er stor geopolitisk risiko i Nigeria.

- Det er knyttet veldig stor risiko til operasjoner i oljesektoren i Nigeria. Det er bedre offshore enn på land, sier oljeanalytiker John A. Schj. Olaisen i meglerhuset Carnegie til NA24.

Denne uken reiser utviklingsministeren Erik Solheim på en rundreise i landet. Han forventer at den nye oljegiganten Statoil/Hydro skal bidra til å fremme åpenhet og å bekjempe korrupsjon.

Statoil mener de har gode nok systemer for å unngå å havne i en lei klemme når pengene begynner rulle inn i kassen.

- Vi har kontraktsfestet at våre underleverandører skal ha samme etiske retningslinjer som Statoil. I tillegg gjennomfører vi såkalt «due diligence» for å forsikre at vi kan forvente en korrekt forretningsoppførsel, sier Stangeland i Statoil til NA24.

Rundreise
Solheim skal møte Nigerias viseutenriksminister, utdanningsminister og miljøvernminister. Han vil drøfte situasjonen i Niger-deltaet, politiske reformer, det omfattende «Olje for utvikling-programmet» og ikke minst miljøutfordringer innen petroleumssektoren.

NA24 er med på Solheims Afrikareise. Du får daglige oppdateringer på NA24.no.

Tirsdag reiser Solheim med helikopter over Niger-deltat for å få innblikk i de enorme miljøproblemene. Han møter også Statoil-ledelsen i Nigeria.

Les også: Vil dele med Nigeria

Bekymret
Statoil innrømmer at situasjonen i landet har forverret seg de sist månedene.

- Bekymrer Statoil seg over sikkerhetsbildet i Nigeria?

- Vi registrerer at utviklingen i Niger-deltaet har gått i negativ retning. Statoil følger nøye med på utviklingen i Nigeria, og vil til en hver tid ta forhåndsregler for å sikre at våre ansatte ikke utsettes for unødig risiko, sier Stangeland.

Det ligger an til at et slikt risikobilde vil være hverdagen for det nye Statoil, og en stor utfordring for Helge Lund og Co.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere