NA24.no

Statoils nye gasshåp

Sist oppdatert:
Åpner Shtokman-døren for Statoil - igjen.

Statoil er igjen aktuell som deltaker i det russiske gasseventyret i Barentshavet.

NA24 - din næringslivsavis

Den russiske avisen Vedomosti skriver nå at Statoil er i ferd med å bli invitert til å delta i Shtokman utbyggingen igjen.

Ikke alene
Statoil er ikke alene. Den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips er også blant dem som kan få sjansen til å delta på utbyggingen av Gazproms kjempefelt.

Avisen siterer kilder tett på Gazprom som sier at Statoil kan få 10 prosent av første utviklingsfase av Shtokman-feltet. ConocoPhillips kan få 14 prosent.

Storpolitikk
Gazprom skal nå har inntatt holdningen at det kan være viktig å invitere amerikanske firmaer til prosjektet for å unngå at forholdet mellom Russland og USA forsures. Frem til nå er det kun det franske oljeselskapet Total som har blitt invitert til å bli med på utbyggingen av første fase. Total har 25 prosent andel av prosjektet til 18 milliarder dollar eller rundt 105 milliarder kroner.

Den russiske gassmonopolisten vil selv beholde over 50 prosent av selskapet som er operatør, men vil fortsette samtalene med både ConocoPhillips og Statoil for de resterende 24 prosentene. Gazprom har ikke ønsket å kommentere saken overfor Vedomosti.

Et av verdens største
Shtokman befinner seg i Barentshavet og blir omtalt som et av verdens største gassfelt med reserver nok til å dekke hele verdens behov i ett år.

Klikk og se intervjuet med NA24s Magnus Klever i videovinduet under.

189174

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere