NA24.no

Statsbudsjettet direkte

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den nye regjeringen vil bruke 4 milliarder flere oljekroner enn de rødgrønne la opp til. Det legges blant annet opp til skattelettelser i milliardklassen.

OSLO (Nettavisen): Fredag la den nye regjeringen frem forslag til endringer av statsbudsjettet. Her er noen av de viktigste punktene:

* Senker skattesatsen for alminnelig lønnsinntekt fra 28 til 27 prosent.

* Regjeringen vil bruke 2,9 prosent av oljefondet.

* Regjeringen dropper to årlige barnehageopptak. Maksprisen videreføres på samme nivå som i 2013.

* Vil privatisere Entra og Mesta.

* 100 millioner kroner mer til jernbanen.

* 100 millioner mer til politiet.

* Foreslår 1,4 milliarder mer enn de rødgrønne til veier.

* Regjeringen foreslår å kutte antallet kvoteflyktninger fra Syria fra 1.000 til 500.

* Regjeringen går inn for å redusere mødre- og fedrekvotene fra dagens 14 til 10 uker.

* Vil bruke 320 millioner mer til forskning.

DIREKTE: Følg livedekning av regjeringens tilleggsproposisjon til Statsbudsjettet 2014:

Dropper to barnehageopptak
Regjeringen vil skrinlegge det rødgrønne forslaget om to barnehageopptak i året. Maksprisen videreføres på samme reelle nivå som i 2013.

Når tilbudet om et utvidet barnehageopptak reverseres, er det ventet at antallet som mottar kontantstøtte vil øke – fordi etterspørselen etter barnehageplass blir mindre. Regjeringen har derfor satt av 20 millioner kroner til økte utgifter ved kontantstøtte, som en følge av dette grepet, i 2014.

Antallet med kontantstøtte er høyere enn anslått også i år. Uavhengig av regjeringens grep med barnehageopptaket, var det forventet å øke ytterligere i 2014. 30 millioner kroner er satt av til dette formålet.

Fjerner arveavgiften
I sitt budsjettforslag foreslår regjeringen blant annet å senke skattesatsen for alminnelig lønnsinntekt fra 28 til 27 prosent.

Den rødgrønne regjeringen foreslo å kutte selskapsskatten fra en sats på 28 til 27 prosent. Nå gjøres altså det samme for personbeskatningen, forutsatt at Høyre og Fremskrittspartiet får Stortinget med seg.

Ifølge budsjettlekkasjer vil de blåblå også skrote arveavgiften i sin helhet. Regjeringen varsler også 1,8 milliarder mer til bedre riks- og fylkesveier, ifølge Bergens Tidende.

Regjeringen legger også opp til å bruke over 300 millioner ekstra på etter- og videreutdanning for lærere. Torsdag kveld ble det også kjent at det legges opp til å bruke 150 millioner ekstra på uttransport av asylsøkere neste år.

Samtidig vil ikke regjeringen i sin tilleggsproposisjon gå inn for de rødgrønnes forslag om elleve måneders studiestøtte, ifølge NRK.

Regjeringen vil også skrinlegge det rødgrønne forslaget om to barnehageopptak i året. Maksprisen videreføres på samme reelle nivå som i 2013.

Vokser raskt
Oljefondets raske vekst er årsaken til at den nye regjeringen kan bruke noe mer oljepenger, uten å måtte gå ut over den avgåtte regjeringens grense på 2,9 prosent.

Statens pensjonsfond utland, som er oljefondets egentlig navn, er ventet å nå en verdi på rundt 5.000 milliarder kroner innen utgangen av året. Anslaget er nesten 300 milliarder høyere enn det de rødgrønne la til grunn i sitt budsjett.

Høyre/Frp-regjeringen legger fredag fram sine forslag til endringer i de rødgrønnes budsjett for 2014 for Stortinget. Regjeringen må deretter forhandle med Venstre og KrF, som den har en samarbeidsavtale med, for å få flertall for budsjettet i Stortinget. Disse samtalene starter over helgen.

- Når landet har fått en ny regjering, skal landet få ny politikk. Vi har lovet mye i valgkampen og har vært klare på mye overfor velgerne. Det blir en ny kurs, og vi tar noen skritt. Men vi har hatt kort tid på oss og har derfor måttet gjøre det beste ut av den situasjonen, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Spent finansminister
Arbeidet med tilleggsproposisjonen er blitt sterkt preget av mange store, ubetalte regninger etter den rødgrønne regjeringen, ifølge finansminister Siv Jensen (Frp).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det var en spent og smånervøs Siv Jensen som rett før 6.30 fredag morgen møtte pressen utenfor hjemmet sitt på Nordstrand før hun satte kursen mot Oslo sentrum. Hun holder naturligvis kortene tett til brystet, hva gjelder innholdet i tilleggsproposisjonen – den blåblå regjeringens forslag til endringer og omdisponeringer i den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

- Det får dere vite klokka 10, sa hun til NTB på spørsmål om hvordan forbrukerne vil merke at landets regjeringen har fått ny farge.

Fremskrittsparti-lederen har vært åpen på at hun har latt seg overraske av det store ansvaret hun bærer som finansminister, og at dette ansvaret har medført noen våkenetter under budsjettarbeidet.

Selv om det legges opp til å bruke mer oljepenger, betyr dette at Høyre/Frp-regjeringen dermed ønsker å bruke samme prosentandel av oljefondets verdi som de rødgrønne.

De rødgrønne la opp til å bruke 54 milliarder færre oljekroner enn det handlingsregelen åpnet for. Totalt la den rødgrønne regjeringen opp til å bruke 135 milliarder oljekroner i 2014.

Har sovet godt

Fredag morgen – angivelig etter å ha «sovet som en stein» – vedgikk hun at hun var både spent og smånervøs før hun skulle møte Stortinget for å redegjøre for regjeringens ønske om politiske og økonomiske endringer.

- Det er første gang jeg møter Stortinget som statsråd, og da skal man være litt skjerpet, sa Jensen, som har åtte år bak seg som medlem i Stortingets finanskomité. Hun poengterer selv at hun derfor ikke er fremmed for omfattende og tallrike budsjettdokumenter.

Resultatet er et godt og ansvarlig budsjett som er tilpasset de utfordringene norsk økonomi opplever – todelingen i industrien, fall og utsikter til ytterligere fall i boligprisene og rekordlavt rentenivå.

Stoltenbergs arvesynd

Jensen lover imidlertid at det vil merkes at landet har fått en ny regjering – en regjering som «tenker helt annerledes» – men advarte pressen mot «å spenne buen for høyt» og kjefter utilslørt på forgjengerne i regjeringskontorene. Neste års statsbudsjett kommer uunngåelig til å ha et tydelig rødgrønt preg, fordi regjeringen Stoltenberg «etterlot seg en betydelig mengde ubetalte regninger», ifølge Jensen.

- Det har vært mye å rydde opp i, sa hun og kommenterte senere på TV 2 at nye millioner til asylfeltet blir gjort for å håndtere «arvesynden» etter regjeringen Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg (H) har overfor NTB selv løftet fram Stoltenberg-regjeringens elleve måneders studiestøtte som et forslag som må vurderes nøye, fordi regningen ikke kommer før i 2015. Medielekkasjer fredag tyder på at forslaget står for fall.

Varsler ny kurs

Folk vil uansett merke tydelig at landet nå har fått en ny regjering, som har tyngdepunktet på andre siden av politikkens midtstrek. Jensen lover at tilleggsproposisjonen tar innover seg behovet for støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre for å bli vedtatt i Stortinget. Det betyr at alle de fire partienes politikk vil kommer tydelig til syne i det endelige budsjettet, lover hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Når landet har fått en ny regjering, skal landet få ny politikk. Vi har lovet mye i valgkampen og har vært klare på mye overfor velgerne. Det blir en ny kurs, og vi tar noen skritt. Men vi har hatt kort tid på oss, og har derfor måttet gjøre det beste ut av den situasjonen, sa Jensen.

Borgerlige budsjettforhandlinger over helgen
Mandag morgen benker de fire borgerlige partiene seg rundt møtebordet på Stortinget. Krevende budsjettforhandlinger vil være i gang.

Utgangspunktet er forslaget til statsbudsjett og tilleggsproposisjonen som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram fredag. Det er denne som er regjeringspartienes utgangspunkt for forhandlingene. Venstre vil kreve gjennomslag for hovedsatsingene i sitt alternative budsjett som ble presentert torsdag, mens KrFs landsstyre skal samle seg om sine prioriteringer i helgen.

Mandag morgen klokken 9 vil Høyres Svein Flåtten, Frps Gjermund Hagesæter, Venstres Terje Breivik og KrFs Hans Olav Syversen, som også leder finanskomiteen, møtes til forhandlinger. På avstand følger statsminister Erna Solberg (H) nøye med.

Allerede 18. oktober må finanskomiteens innstilling i praksis være klar før avgivelsesfristen to dager senere. Deretter venter behandling i de øvrige komiteene, før Stortinget avslutter arbeidet med budsjettet i midten av desember.

Regjeringen kutter elleve måneders studiestøtte

Regjeringen støtter ikke forslaget fra de rødgrønne med elleve måneders studiestøtte i tilleggsproposisjonen til statsbudsjett for neste år.

Regjeringen mener det blir for dyrt på lang sikt og øker i stedet den månedlige utbetalingen noe, melder NRK.

Regjeringen øker ellers grunnfinansieringen til universiteter og høyskoler med 100 millioner kroner i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet.

Regjeringen foreslår i sitt budsjett å gi 100 millioner kroner ekstra til politiet, skriver VG. Pengene skal brukes på å øke antall ansatte.

Tidligere er det kjent at regjeringen øremerker 300 millioner kroner til etter- og videreutdanning av lærere.

Finansminister Siv Jensen (Frp) holder sin pressekonferanse om endringene i budsjettet klokka 12.

Klikk her for å se pressekonferansen på nett-TV.

På rekke og rad
De andre statsrådene presenterer sine budsjetteter på egne pressekonferanser rundt om i landet, melder NTB:

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) presenterer regjeringens statsbudsjett i sin hjemby Lillesand.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) presenterer regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014 i Tromsø.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) presenterer regjerings forslag til endringer i kulturbudsjettet for 2014.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterer statsbudsjettet i Bergen og Stavanger.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterer tilleggsproposisjon i budsjettet når han besøker Husbankens hovedkontor i Drammen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) presenterer regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet på Statens vegvesens besøkssenter i Bjørvika.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker bedriftene Tor Sevaldsen Bakeri i Kristiansund og Brunvoll AS i Molde for å presentere endringer i forslag til statsbudsjett for 2014.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) besøker Hamar Katedralskole.

Se alt om forslaget til endringer i statsbudsjettet på regjeringens nettside her. Sidene blir oppdatert fra klokka 10.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere