NA24.no

Statsbudsjettet har begynt å lekke

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Jens er sikker på at tiltaket vil redde arbeidsplasser.

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2010 etablere en statlig garantiordning for kjøp av kraft på langsiktige vilkår i kraftintensiv industri. Ordningen vil ha en ramme på 20 milliarder kroner. Det skriver Regjeringen i en melding, og dette er den første lekkasjen om neste års budsjett.

NA24 - din næringslivsavis

Problemer med kraftavtalene
Industrien har påpekt at det er vanskelig å inngå lange kraftavtaler i markedet i dag, blant annet fordi det er vanskelig å skaffe nødvendig, langsiktig finansiering i markedet. I revidert Nasjonalbudsjett 2009 varslet regjeringen at den ville vurdere muligheten for å etablere statlige finansieringsordninger for kraftintensiv industris kjøp av kraft på langsiktige vilkår. Dette blir nå fulgt opp.

- Den nye garantiordningen vil sikre arbeidsplasser i industrien. Med dette har vi fått en god ny ordning som bidrar til langsiktige kraftkontrakter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Ordningen skal forbeholdes kraftintensiv industri innenfor trelast og trevare, treforedling, kjemiske produkter og metaller og som samtidig har et årlig kraftforbruk på minimum 10 GWh. Garantier skal kun gis til kraftavtaler med en varighet på minst 7 år.

I tråd med EØS-reglene kan garantien maksimalt dekke 80 prosent av verdien på kontrakten. Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) gis i oppgave å forvalte ordningen.

Tas godt i mot
Norsk Industri stiller seg positive til det som har blitt fremlagt.

- Norsk Industri er positiv til det som er framlagt, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen, på Norsk Industris nettside.

- Vi blir daglig minnet om at tilgangen på kraft til konkurransedyktige priser er en kritisk faktor for videre industriell satsning i Norge. Siden Soria Moria-erklæringen ble presentert for snart fire år siden, har vi ventet på en løsning fra Regjeringen som gir sikkerhet for at det kan inngås lange kommersielle kontrakter som sikrer videre industrisatsning i Norge. Det er derfor svært gledelig at Regjeringen nå omsider legger fram en ordning som har vært etterlyst av industrien. Denne ordningen vil kunne være et viktig element for at nye lange, kommersielle kontrakter kommer på plass, sier Stein Lier-Hansen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Seks deler
I meldingen fra regjeringen er det seks ulike deler:

* Langsiktige forutsigbare kraftavtaler, blant annet gjennom garantiordningen på 20 milliarder kroner

* Hjemfallsordning med en omgjøringsadgang som innebærer at industriens eierskap kan videreføres innenfor rammen av et offentlig eierskap. Verdien av omgjøringsadgangen er anslått til 15 milliarder kroner.

* Utleieordningen som åpner for at vannkraftproduksjon kan leies ut for perioder på inntil 15 år.

* Støtte til energieffektivisering i industrien. Siden 2001 har Enova inngått kontrakter for over 11 TWh innen fornybar energi og energieffektivisering. En tredjedel av dette resultatet har kommet gjennom Enovas programmer rettet mot industrien. Til sammen har industrien fått en støtte på rundt 650 millioner kroner.

* God kraftbalanse og utbygging av ny kraft.

* Innkjøpskonsortier. Det er etablert en støtteordning på 40 millioner kroner under Innovasjon Norge som kan gi støtte til bedrifter som deltar i innkjøpskonsortier for kraft.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere