Steinrik sitatmaskin

Foto: Poppe, Cornelius

Stein Erik Hagen har kranglet om alt fra portretter til nakenbading. Velkommen til Sirkus Hagen.

31.01.11 21:32

Stein Erik Hagen er Norges sjette rikeste. Han har dominert norsk finans og næringsliv i en årrekke.

LES OGSÅ:Er Jebsen telefonterroristen?

Hagen elsker oppmerksomhet. Mange godbiter har det blitt på pressen; fra milliardærens ekstravagante fester til hissig ordskifte med statsminister Stoltenberg.

Selv skyter Hagen fra hofta, men han kan bli dødelig såret når andre trekker raskere enn ham.

NA24 gir deg her høydepunktene fra Sirkus Hagen de siste 15 årene.

Telefontrusler
La oss starte med de siste dagenes begivenheter: En vridd telefonstemme truer ham til å gå av som styreformann i Orkla.

Hagen har i en årrekke vært Orklas sterke mann. Han kontrollerer 23 prosent av aksjene i industrigiganten.

Det har vært mange tøffe maktkamper i Orkla opp gjennom årene. Men med salget av arvesølvet i Elkem til Kina sendte Hagen sjokkbølger langt inn i det norske folk.

- Vridd stemme
Styreformannen beskyldes for å ville slakte Orkla og ta pengene selv, fremfor å drive industriutvikling.

Torsdag sto Hagen frem i media og fortalte at en «vridd stemme» ringer fra anonymt nummer og ber ham gå av som styreleder.

Hagen tror det er folk i kretsen rundt den tidligere konsernsjefen i Orkla, Finn Jebsen, som står bak.

Stein Erik «Steinrik» Hagen, eller Rimi-Hagen som han også blir kalt, hadde sterke meninger allerede på nittitallet – lenge før han ble en maktfaktor i Orkla.

Hagen likte dårlig at daværnde konsernsjef Jens P. Heyerdahl og Orkla blokkerte en storfusjon mellom Storebrand og Kreditkassen i 1997:

Blokkerte fusjon
- Christiania-fusjonen viser at Jens P. Heyerdahl har større makt enn statsministeren. Vi har fått en enorm maktkonsentrasjon i næringslivet. Det bekymrer meg sterkt. Det er en fare for demokratiet, var Hagens pompøse kommentar.

Det var på midten av nittitallet at Hagen tok steget fra å være norsk lavpriskonge (Rimi-kjeden) til å bli en mann og regne med også i elitedivisjonen i norsk finans og næringsliv.

I 1996 måtte Petter Stordalen gå av som konsernsjef i Steen & Strøm. Stordalen hadde fra 1993 av bygget opp selskapet til å bli en gigant innen kjøpesentre.

Foto: Schrøder, Tor Erik

Exit Stordalen var regissert av UNI Storebrands konsernsjef Riulf Rustad og Stein Erik Hagen. Hagens selskap Hakon-gruppen var sammen med forsikringsselskapet blitt største aksjonær i det tradisjonsrike Oslo-selskapet.

Sammen med Steen & Strøms konsernsjef, entreprenøren Erik Bøhler, utgjorde disse et mektig trekløver, av onde tunger kalt Kragerøklubben, etter som de alle hadde hytte i sørlandsbyen.

Maleristriden
Sirkus Hagen byr på en rekke mer kuriøse numre. Stikkord for et par av disse er malerkunst.

I 1996 inviterte Hagen en haug av de som betyr noe til sin 40-årsdag. Festen ble holdt i Hagen-familiens luksusvilla i Holmenkollen. (For øvrig er denne villaen med sin prislapp på 33 millioner kroner fortsatt en av landets dyreste noensinne, enda den ble kjøpt allerede i 1992.)

Pressen hadde ikke adgang til festen, men Hagen hadde engasjert maleren Thorvald Lund-Hansen til å male gildet.

Blant bildene som skulle skape splid var et av bursdagsbarnet selv, sittende i sin hvite smoking med en blomsterkrans på hodet.

Foto: Sara Johannessen, Scanpix

Hagen nektet kunstneren å låne bildet til en utstilling, noe Lund-Hansen mente han hadde rett til i henhold til kontrakten.

Det skulle ikke bli den siste gangen Hagen havnet i bråk på grunn av malerier han selv hadde bestilt - av seg selv.

- Misbrukte oss
- Kunstneren for ti år siden ville selge malerier han hadde malt av venner av oss som var gjester på vår fest, uten å få godkjenning. Han misbrukte oss. Vi føler dessverre at vi igjen er blitt misbrukt, men det går vel over. Tiden leger alle sår.

Dette sa Hagen til Dagbladet mange år senere.

Han hadde satt i gang et formidabelt spetakkel på grunn av noen malerier gjort av ham selv og Mille Marie Treschow i forbindelse med bryllupet i 2004.

Den ulykkelige hoffmaler var Vebjørn Sand. Han så neppe for seg en slik vrede. Tidligere hadde han med ærefrykt fortalt om oppdraget han hadde fått av Hagen under et hummermåltid om bord på milliardærens privatjet til USA.

Foto: (Google)

Hagen elsker festivitas. Og da snakker vi ikke om vanlige fester. Dette er svære greier.

Da han giftet seg med Larvik-jenta Mille Marie Treschow var 1000 gjester invitert. Fra medietrykket å dømme, skulle en tro det dreide seg om en kongelig vielse.

Om Hagen bor flott i Oslo, bor kona bedre i Larvik. Fritzøehus oser av adel, og er landets største private bolig.

LES OGSÅ:Føler seg diskriminert etter gårdskjøp

Spøkelser
Til alt overmål spøker det der. En dame går igjen, tror Mille Marie Treschow. Dette skrev VG i 2004:

- Stein Erik gikk inn for å sjekke hva det var, han kikket i skap og bak gardiner, overalt, men det var ingenting. Da han gikk tilbake senere, var lyset på badet skrudd på. Veldig rart, men ikke egentlig uhyggelig. Vi mener hun kan være søsteren til en tidligere husfrue her, forteller Treschow til bladet Henne.

En skikkelig fest ble det også på Hagens 50-årsdag i 2006. Denne ble holdt på den eksklusive strandeiendommen i Kragerø – også dette et av landets flotteste i sitt slag.

Her glimret imidlertid malerne med sitt fravær. Kanskje var det ingen som turte, og kanskje var det like greit, for bildet som dukker opp på netthinnen når denne festen blir nevnt, er den nakne bakenden til Oslos ordfører Fabian Stang.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Stang, som midt under middagen kastet seg naken i vannet for å fire flagget på snekka før klokken ble ni, er en nær venn av Hagen. Han har vært Hagens advokat, og representert ham i ulike bedriftsstyrer.

Refset de grådige
Stein Erik Hagen mener norske skatter er for høye, og at staten har for mye makt i næringslivet. Han mener man må skille børs og katedral.

Likevel gikk ikke Hagen av veien for å refse grådighetskulturen fra prekestolen:

- Da jeg var gutt var det brannmennene på Grefsen brannstasjon som var de store forbildene. Eller Kuppern. I dag vil guttene på Grefsen bli børsmeklere eller datamillionærer.

- Det virker som det bare er en ting som er bedre enn å tjene masse penger, og det er å tjene masse penger veldig fort, sa mangemillionæren i en tale i Vålerenga kirke for en del år tilbake.

Kostet skjorta
Hagens hadde også et velment råd til folket under finanskrisen. I et nyttårsintervju i Dagens Næringsliv i 2008 forklarte han at man kunne spare penger på å bytte ut skjortesnippen fremfor å kjøpe nye skjorter.

- Ja, jeg sender dem til England, så bytter jeg ut snippene. Det er klart at hvis alle gjør litt sånn, så vil forbruket gå litt ned. Men hvis vi sammenligner med den høye veksten vi har hatt de senere årene, så hadde vi det jo bra før også. Det er bare snakk om litt omstilling.

Latter
Hagens utspill mot bruk-og-kast-mentaliteten vakte allmenn munterhet. Ikke uventet kom det reaksjoner fra venstresiden – både fra fellesforbundets Jan Davidsen, og finansminister Kristin Halvorsen, mens SVs Øystein Djupedal sa:

- Dette er noe av det mest virkelighetsfjerne jeg har lest på lenge. Det minner meg om Anker-familien, som tidlig på 1800-tallet sendte sine skjorter til England for å få dem vasket der. Nei, jeg må bare humre.

Hagen ble – ikke uventet – såret over reaksjonene.

- Du kan si til finansminister Kristin Halvorsen at jeg også såler om skoene og støvlettene våre, slik at vi kan bruke dem lengre.

PÅ RANDEN AV KRISE: Kjell Inge Røkke kjemper for å unngå fullstans i Aker Philadelphia Shipyard. Foto: (Scanpix)

-Vi gjør det samme med våre møbler, vi kaster dem ikke, men stopper dem om, sa Hagen til VG.

Uansett hvor mye han forsøker, er det lite som tyder på at Hagen er en nøysom mann. Han velter seg i luksus, enten det er snakk om luksusvillaen på over 1500 kvadratmeter i Holmenkollen, hytta i Kragerø, eller det er om bord i sin gigantiske havseiler.

Hagen har råd til luksusen. Ifølge finansbladet Kapital er Stein Erik Hagen Norges sjette rikeste mann med en formue på over 13 milliarder kroner.

- Måtte flykte
Og milliardene vokter han godt.

Hagens motvilje mot norske skatteregler førte ham til slutt til Sveits i 2009. Det vil si: Hagen flyttet ikke selv til Sveits. De tre barna flagget ut og bosatte seg i Zürich. Barna eier 90 prosent av familiens verdier.

Hagen-familiens beslutning om å rømme landet kom etter at Hagen en rekke ganger offentlig hadde luftet sin frustrasjon over den norske fomuesskatten. Så tilspisset ble det till slutt at Hagen havnet i direkte konfrontasjon med statsministeren.

Da ble han såret igjen. Hagen følte seg forulgt, blant annet etter at Stoltenberg hadde navngitt ham som eksempel på norske rikinger som med fordel kan bidra mer til statskassen.

- På en måte tar jeg ikke ham helt på alvor. Likevel er det alvorlig at en statsminister i et demokratisk rettssamfunn skal gjøre meg til en samfunnsfiende, sa Hagen til DN.

For tiden er Stein Erik Hagen på det økonomiske toppmøtet i Davos i møter med verdens mektigste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.