NA24.no

(Scanpix)

Stemningen stiger i New York

Sist oppdatert:
Meglerhusene overrasker positivt og sender lettelser på Wall Street.

De to store meglerhusene Lehman Brother og Goldman Sachs leverer begge bedre enn hva markedet hadde ventet. Dette er med på å sende indeksfuturene i USA oppover.

NA24 - din næringslivsavis

I forkant av rapportene var investorene svært nervøse og avventende. Rett etter at resultatene er stemningen noe lettet og Wall Street indikeres å åpne opp.

S&P 500-futuren er opp 1,62 prosent, mens Nasdaq-futuren klatrer 1,34 prosent oppover. Dow Jones Indicative stiger 0,77 prosent.

Nå venter Wall Street på rentedommen fra den amerikanske sentralbanken. I markedet prises det inn et rentekutt på ett helt prosentpoeng eller mer. Det viser handelen i futurene i Chicago, skriver Bloomberg News. Dette vil i så fall være den største reduksjon siden 1984, og hvis rentekuttet blir på et helt prosentpoeng vil rentenivået senkes til 2 prosent. For bare noen få dager siden var det priset inn et rentekutt på mellom 0,50 og 0,75 prosentpoeng. Dommen faller klokken 19.15 norsk tid.

Goldman Sachs la frem et nettoresultat før sitt regnskapsmessige første kvartal på 1,51 milliarder dollar, eller 3,23 dollar per aksje. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat 2,58 dollar per aksje, mot 6,67 dollar i samme periode i fjor. Selv om selskapet tok rundt 2 milliarder dollar i nedskrivninger på verdipapirer relatert til boliglånsobligasjoner og store belånte investeringsposisjoner klarer de å overgå forventningene.

Større spenning var det knyttet til hva Lehman Brothers ville levere. I de tre første månedene i regnskapsåret 2008 havnet nettoresultatet på 489 millioner dollar. Det er en nedgang fra 1,15 milliarder i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble resultatet på 0,81 dollar mot 1,96 dollar i samme kvartal 2007. Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial 0,72 dollar per aksje i resultat.

Nedskrivningene i Meglerhuset ble på 1,8 milliarder dollar.

Lehman Brothers slår også tilbake mot spekulasjonene om at de har store likviditetsproblemer. Meglerhuset sier at de har et likviditetspool på 34 milliarder dollar samt 64 milliarder dollar i utyngede midler. I tillegg har de 99 milliarder dollar gjennom regulerte enheter ved utgangen av kvartalet.

På makrofronten ble det også positive overraskelser. Antallet påbegynte boliger i februar falt med 0,6 prosent til 1,065 millioner. Dette var bedre enn forventningene på 0,99 millioner nye påbegynte boliger som økonomene Bloomberg News hadde spurt. Antallet byggetillatelser falt 7,8 prosent til 978.000 i februar. Samtidig ble boligbyggingen for januar revidert opp til en vekst på 7,1 prosent fra 0,8 prosent.

Produsentprisindeksen steg med 0,3 prosent i februar. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Hvis en utelater volatile matvare og energipriser steg produsentprisene overraskende med 0,5 prosent i samme måned. Det er den høyeste veksten siden november 2006. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at prisene ville stige med henholdsvis 0,4 prosent og 0,2 prosent for kjerneprodusentprisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere