Sterk børsdag

Oslo Børs trosset negative impulser fra utlandet og klatret videre oppover. To oljeselskaper steg kraftig.

15.04.09 17:49

Oslo Børs hadde en forrykende dag den første dagen etter påske. Onsdag var utviklingen mer forsiktig, men det ble likevel ganske så positivt.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg til slutt 0,82 prosent og endte på 232,30 poeng. Dette skjedde til tross for at impulsene både fra Europa og fra Asia ikke var spesielt gode.

Natt til onsdag snudde nemlig aksjene på de asiatiske børsene ned for første gang på fem dager etter uventede svakere varehandelstall fra USA som kom tirsdag. Kombinert med en sterkere yenkurs, ble utsiktene til fortjenesten til Japans elektronikk- og bilselskaper forverret.

Oljefall på tall
Også oljeprisen skulle indikere et tregt marked. Oljelagertall fra USA viste at råoljelagrene økte mer enn ventet, noe som var med på å sende oljeprisen noe ned. Da børsen stengte kostet et fat nordsjøolje med levering i mai 51,70 dollar. Det er 0,42 prosent lavere enn i går.

Les også: Kraftig oljelagerhopp

StatoilHydro la likevel på seg 0,09 prosent til 116,90 kroner.

Et annet oljeselskap endte imidlertid opp som overlegen børsvinner etter å ha informert markedet om et gassfunn. Selskapet Noreco steg 18,33 prosent, og aksjen sluttet på 14,20 kroner.

- Boreresultatene fra Gita er svært lovende og av stor betydning for Noreco, sier adm. direktør Scott Kerr i Noreco i en kommentar.

Les også: Kurshopp etter boretreff

Også PA Resources har eierandeler i Gita, og denne aksjen steg 13,64 prosent.

Gode resultater
Den norske resultatsesongen begynner for alvor å nærme seg. Denne uken er det et fåtall selskaper som legger frem resultater, men fra og med neste uke vil fokuset ligge her.

I går uttalte flere analysesjefer at det ikke er grunn til å forvente all verdens av resultatene.

Les mer her: - Resultatsesongen kan bli skral

Like fullt ble dagens Acergy-resultat svært godt mottatt av markedet. Nettoresultatet fra hele virksomheten ble tilnærmet uendret på 41 millioner dollar mot 41,1 millioner dollar i samme periode året før. Fra den videreførte virksomheten havnet resultatet på 39,1 millioner dollar, og det er en nedgang fra 48,4 millioner dollar.

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans at nettoresultatet ville ligge på 30 millioner dollar.

Før skatt ble resultatet fra videreført virksomhet på 61,5 millioner dollar mot 81,8 millioner dollar i første kvartal i 2008. Her ventet analytikerne 44 millioner dollar.

Acergy-aksjen steg 4,56 prosent på resultatet, og gir kanskje litt håp om at det ikke er helsvart.

Handler egne aksjer
Hyppig omtalte, og kraftig kritiserte, Aker Solutions hadde nok en god dag på børsen. Selskapet ble tirsdag en av vinnerne, mens det onsdag nøyde seg med en oppgang på 2,14 prosent - til 38,10 kroner. Dette er likevel fortsatt et stykke under nivået aksjen var på før de mye omtalte transaksjonene ble gjennomført.

Onsdag morgen kom det en melding om at selskapet har kjøpt 130.000 egne aksjer til snittkurs på 37,62 kroner.

I Europa faller DAX i Frankfurt med 0,16 prosent. CAC 40 i Paris faller 0,74 prosent, mens fallet til FTSE 100 i London er på 0,91 prosent.

Også hos naboene våre peker pilene nedover. I Stockholm falt børsen 1,95 prosent, i København var fallet 0,89 prosent og i Helsinki endte det med 1,45 prosent i minus.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.