Gå til sidens hovedinnhold

Sterk dollar

Høyeste kurs på mange måneder.

Dollar har styrket seg markant fredag etter tall som viste kraftig økonomisk vekst i USA.

Dollaren har styrket seg med 0,7 prosent mot euro fredag. En euro koster nå 1,386 dollar. Det er den sterkeste dollarkursen mot euro siden juli i fjor. For to måneder siden kostet en euro 1,5 dollar, men siden da har altså den amerikanske valutaen steget markant i verdi.

En dollar koster 5,93 kroner, en oppgang på 0,5 prosent fra torsdag og den sterkeste dollarkursen mot kroner siden september i fjor. Så sent som et par uker siden kostet en dollar rundt 5,65 kroner. Det er altså blitt dyrere å legge ferien til USA.

Trøsten er at dollaren kostet 7 kroner for et år siden, da finanskrisen herjet, og dollaren ble ansett som den minst utrygge havnen for sjøsyke investorer.

Sterk vekst
Fredag kom det tall som viste at den amerikanske økonomien vokste kraftig i fjerde kvartal. Når veksten i kvartalet justeres i forhold til normale sesongsvigninger tilsvarte den en årstakt på 5,7 prosent. Det var ventet solid vekst, men tallet var likevel i overkant av markedets forventning.

Dette styrker et inntrykk som har dannet seg om at veksten tar seg raskere opp i USA enn i Europa.

Blaff?
- Markedet ser på dette som et tegn på amerikanske robusthet i kontrast med tegn til svakhet i eurosonen, Storbritannia og til og med Asia, sier Brian Dolan, sjefstrateg for valuta hos Forex.com til nyhetsbyrået Reuters.

I tredje kvartal var veksten i det amerikanske bruttonasjonalproduktet mer moderate 2,2 prosent.

De fleste observatører tror likevel at den voldsomme veksten i fjerde kvartal var et blaff. For det første preges den av at bunnskrapte lagre i bedriftene bygges opp igjen. For det andre holdes veksten oppe av offentlig pengebruk og superlav rente.

Utover i 2010 vil alle disse effektene trolig avta. Spørsmålet blir da hvor mye svakere veksten blir.

Du kan følge valutakursene på NA24s kurstjeneste.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken