NA24.no

Sterk krigsadvarsel fra Norge

Sist oppdatert:
Norge ber Tamiltigrene og myndighetene på Sri Lanka om snarest å sette seg ved forhandlingsbordet hvis ikke landet skal havne i en ny krig.

Norge ber Tamiltigrene og regjeringen i Sri Lanka om snarest å sette seg ved forhandlingsbordet for å unngå ny borgerkrig. Det er statsråd Erik Solheim som sier dette i en pressemelding sendt ut i Sri Lanka. Solheim var fredsmekler på Sri Lanka før han ble statsråd i den nye regjeringen, og har var arkitekten bak løsningen som førte til våpenhvile i 2002.

Nå inviterer han partene til forhandlinger for å unngå ny borgerkrig. I pressemeldingen, som natt til onsdag gikk verden rundt på nyhetsbyrået AP, sier Solheim at voldsøkningen «er en trussel for våpenhvilen, og vil gjøre det veldig vanskelig å sikre videre fremdrift i fredsprosessen».

Tigrene vil til Norge
Solheim sier at Norge ikke har noen preferanser for hvor fredsforhandlingene skal holdes. Regjeringen i Sri Lanka ønsker at forhandlingene skal finne sted i en hovedstad i Asia. Tamiltigrene derimot, ønsker at Oslo skal være scenen for nye forhandlinger.

- Det viktige for oss er at myndighetene og LTTE (opprørerne red. anm) møtes så snart som mulig for å diskutere en mulig våpenhvile. Det er ingen tid å miste, sier Solheim i meldingen.

Sterk indikasjon
Myndighetene i Sri Lanka sier de ønsker å møte opprørerne for å lage en ny avtale. LTTE ønsker derimot at myndighetene skal anerkjenne dagens avtale før nye forhandlinger gjennomføres. Blant annet ønsker de at regjeringen skal ta nødvendige skritt for å desarmere opprørsgrupper som er uenige med LTTEs linje.

AP melder at Solheims erklæring er den hittil sterkeste indikasjonen på at Sri Lanka står overfor en ny borgerkrig. Volden har eskalert kraftig etter at fredsforhandlingene brøt sammen i 2004. Bare i desember har myndighetene gitt LTTE skylden for 44 drap på soldater.

Tirsdag meldte for øvrig den lankesiske nettavisen Colombo Page atErik Solheim skal være uønsket i fredsprosessen, fordi han mistenkes for å være partisk i forhandlingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere