NA24.no

Sterk krone truer

Sist oppdatert:
Ikke siden 1992 har kronen vært sterkere mot dollaren. Det får konsekvenser.

Varsellampene lyser i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag hevet Norges Bank sin rentebane, og mens sentralbanken i mars så for seg en rentetopp på 5,25-5,50 prosent, indikerer den nå en topp på 5,75 prosent neste år. Kronekursen styrket seg umiddelbart og har holdt seg på sterke nivåer siden sentralbanken åpnet munnen.

Sist kronen var like sterk som dollar var høsten 1992, og kronen mot euro siden august i fjor. Valutadifferansen mot utlandet slår hardt ut på bunnlinjen for eksportindustrien. Det bekymrer NHO, som frykter tapt konkurranseevne for bedriftene.

- Ser til utlandet
- Vedvarer styrkelsen av kronekursen vil dette kunne gå kraftig utover norsk industriutvikling. Vi vil også kunne se en reduksjon av arbeidsplasser. Dette vil skje grunnet at flere norske bedrifter kan velge å legge deler av sin virksomhet i utlandet, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO til NA24.

Han påpeker at med en hevet rentebane fra Norges Bank og styrket kronekurs, er det i nærmeste fremtid først og fremst forventningene som kan påvirke norsk industri- og handelsvirksomhet. Han mener at norske bedrifter som opererer innenfor en konkurrerende virksomhet kan bli skremt til å legge sine aktiviteter til utlandet hvor valutakursen er lavere.

- De bedrifter som har kostnader i norsk krone og inntekter i utenlandsk valuta vil risikere å bli svært kraftig rammet om kronen fortsetter å styrkes. For flere norske bedrifter er det kronekursen som er det viktigste, ikke rentekursen, sier Steig.

- Oppdrett og turisme
Sjeføkonomen trekker frem fiskeri- og oppdrett og den norske turistnæringen som noen av industrisektorene som vil merke dette mest i negativ retning.

- For den norske turistnæringen vil en styrket kronekurs kunne skremme utenlandske turister vekk fra Norge samt fremme utenlandske turistmål for nordmenn, sier Steig til NA24.

- Har sikret seg
Finansdirektør Henrik Heiberg i oppdrettsgiganten Marine Harvest sier at de har sikret seg mot visse valutasvingninger, og ikke blir negativt påvirket av sterkere kroner i den korte horisonten.

- Vi har et bevisst forhold til denne problemstillingen i forhold til at vi har en hedging-strategi, og vi vil være lite eksponert på kort sikt. Men dersom regimet skulle vedvare må vi tilpasse oss, sier Heiberg til NA24.

- Euro er valutaen
Jens Kristian Johnsen, konserndirektør i økonomi og finans i Hurtigruten ASA, mener den styrkede kronekursen ikke vil påvirke passasjertallene til Hurtigruten.

- Vi befinner oss i et konkurranselandskap hvor det er euro som er valutaen, sier Johnsen til NA24.

Johnsen tror ikke at den styrkede kronekursen vil ha noe vesentlig innflytelse på selskapet over kortere tid, men påpeker at innflytelsen selvfølgelig kan bli mer vesentlig over en lengre periode.

- Vi har sikret oss mot dette i forkant og har tidligere lagt til grunn en valutastrategi for selskapet, sier Johnsen.

- Et varsku
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets sier at styrket krone er et skremmeskudd for norsk eksportindustri. I døgnet etter Norges Banks nye rentebane ble fremlagt har kronen styrket seg med rundt ni øre mot euro og rundt åtte øre mot dollar, og siden starten av året har kronen styrket seg 5,6 prosent mot dollar og 3,3 prosent mot euro.

- I mine øyne er den effekten vi har sett nå et varsku for industrisektoren. Ni øre vil ikke knekke industrien, men er det begynnelsen på en trend, og om den fortsetter videre så kan det bli et problem, sier Syed til NA24.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem uttalte på pressekonferansen etter møtet at den viktigste årsaken til hevingen av rentebanen er økte renteforventninger internasjonalt og økt vekst innenlands. Norges Bank uttrykker i sin Pengepolitiske Rapport at de vil være vare for kronekursutviklingen fremover.

- Det de sier er at dersom kronekursutviklingen blir klart sterkere enn Norges Bank venter, så vil de ikke heve renten så mye som planlagt. Skulle dette holde seg fremover kan inflasjonen bli lavere enn i Norges Banks prognose, slik at vi ikke får de forespeilede renteøkningene. Vi skal imidlertid se en vedvarende sterkere krone, med tilhørende lavere importert inflasjon, før det er trolig at Norges Bank snur, sier økonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere