*Nettavisen* Økonomi.

Sterk start på Wall Street

Foto: STAN HONDA (Scanpix)

Amerikanske aksjer stiger videre ondag etter sluttspurt tirsdag.

26.05.10 16:59

En drøy time etter åpningen, er de viktige aksjeindeksene i USA opp mellom 1 og 1,5 prosent. S&P 500-indeksen har steget 1,3 prosent til 1.088 poeng

Dermed følger markedet opp en voldsom sluttspurt tirsdag.

Det er store svingninger på børsen, og tirsdag falt S&P 500-indeksen 3 prosent rett etter start, før den mot slutten hentet seg inn og endte marginalt i pluss. Spurten fortsetter altså onsdag.

Det er også solid opptur på europeiske børser onsdag. Oslo Børs leder an og har steget mer enn 4,5 prosent.

Gode boligtall
USA-børsene får støtte av gode boligtall.

Salget av nye eneboliger steg kraftig i april, viser ferske tall fra USA. Salget i april tilsvarer en årlig takt på 504.000 enheter, mot 439.000 i mars. Så sent som i februar tilsvarte salget en årstakt på 324.000 enheter.

Veksten var vesentlig sterkere enn analytikerne hadde sett for seg. Tallet for april er det høyeste siden mai 2008.

Ordreinngangen for kapitalvarer, en mye fulgt indikator, viste et blandet bilde. Riktignok steg ordreinngangen med 2,9 prosent fra mars til april, noe som var bedre enn ventet. Men dette var sterkt preget av store ordrer til Boeing. Når transportsektoren holdes utenom, ble det et fall på 1,0 prosent fra mars til april, noe som var svakere enn ventet. Men samtidig ble begge tallene revidert opp for mars.

Bedre vekst
OECD har oppjustert sitt vekstanslag for de 30 medlemslandene til 2,7 prosent for 2010, fra et anslag på 1,9 prosent i november. OECD spår at hele verdensøkonomien vil vokse med 4,6 prosent i år.

Oljeprisen stiger solid onsdag, etter en periode med fall. Et fat Brent-olje har onsdag steg 3,4 prosent til 71,87 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI er opp 3,8 prosent til 71,38 dollar fatet.

Oppgangen fortsetter selv om ukentlige lagertall viste at de amerikanske lagrene av råolje økte med 2,4 millioner fat den siste uken, mens markedsaktørene i snitt hadde ventet en mye mindre økning. For bensin- og destillatlagrene var det mindre utslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.