NA24.no

(Scanpix)

Sterk uke på børsen

Sist oppdatert:
Trygve Hegnar og Schibsted fikk fart på aksjene.

Oslo Børs har lagt en ny god uke bak seg, men har svingt mye de siste dagene.

NA24 – din næringslivsavis

Den volatile ferden var i høyst grad gjeldende også fredag, og etter mye om og men endte hovedindeksen med en oppgang på 0,45 prosent til 347,32 poeng. Den siste uken dermed lagt på seg 3,8 prosent.

Hegnar-show
Trygve Hegnar sitter allerede igjen med en gevinst på 80 millioner kroner etter at han kjøpte seg kraftig opp i Hurtigruten. Finansmannen blar opp over 256 millioner kroner for 20 prosent av aksjene i Hurtigruten. En rekke banker har solgt til Hegnar etter at de kom inn på eiersiden i forbindelse med den finansielle restruktureringen av Hurtigruten.

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart på nyheten om at Hegnar tar roret på aksjonærsiden. Med eierposten på 20 prosent blir han den største enkeltaksjonæren i selskapet. Aksjekursen steg 35,59 prosent til 4 kroner.

Les mer: Trygve Hegnar kjøper Hurtigruten

Jubel for Schibsted
En annen aksje som utmerket seg var Schibsted. Det norske medieselskapet er i rute med kuttene de gjennomfører og det er blitt synlig i resultatene. Mediebransjen er i stor omstilling, og i likhet med de fleste andre har Schibsted gjennomført flere kostnadskutt. Det kraftige fallet i annonseinntektene er i ferd med å avta, men fortsatt merker Schibsted at det er for tidlig å friskmelde situasjonen.

Gjennom å konsolidere inn Media-Norge og rubrikktjenesten Finn har inntektene tatt seg opp sammenlignet med de foregående kvartalene, og resultatet er også blitt styrket.

I tredje kvartal fikk Schibsted et resultat før skatt på 250 millioner kroner, og det er en kraftig forbedring fra 46 millioner kroner året før. Det var også langt bedre enn analytikernes forventninger. Driftsresultatet før nedskrivninger (EBITA) ble bedret til 305 millioner kroner og havnet også høyt over forventningene.

Aksjekursen steg 18,69 prosent til 120 kroner.

Les mer: Schibsted knaller til og – Få tegn til bedring

Det var dog Nexus som toppet vinnerlisten med en oppgang på 45 prosent til 1,45 kroner.

Tvetydige signaler
På makrofronten kom det flere viktige rapporter. Blant annet ser det ut til at resesjonen i eurolandene kan være over. I tredje kvartal viser bruttonasjonalproduktet en oppgang på 0,4 prosent. Det er første gang på fem kvartaler at økonomien ekspanderer, selv om veksten er noe lavere enn økonomene hadde forventet.

Les mer: Europa ute av resesjon

I USA kom faller tilliten blant forbrukerne. Sentimentmålinger viser at stemningen daler blant forbrukerne, og det er et svekket syn på både den nåværende situasjonen og forventningene. Denne utviklingen er stikk i strid med hva økonomene hadde regnet med på forhånd.

Les mer: Tilliten daler

Havnet i skyggen
For Oslo Børs er oljeprisen viktig, og da handelen i det norske aksjemarkedet ble avsluttet før helgen hadde prisen falt ytterligere. Torsdag ettermiddag kom den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene og denne viste en lagervekst. Det ga et umiddelbart fall i oljeprisen på drøyt tre prosent.

Fredag ettermiddag ble kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 75,90 dollar per fat.

Statoil steg marginale 0,14 prosent til 141,60 kroner, mens Seadrill og Yara ble sendt opp 0,37 prosent til 136 kroner og 0,30 prosent til 199,60 kroner. Solenergiselskapet REC ble derimot sendt ned 4,20 prosent til 32,17 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere