*Nettavisen* Økonomi.

Sterk ukeslutt i Asia

Asia, børs, Nikkei Foto: Toru Hanai (Scanpix)

Stigende aksjekurser redder børsuken.

De asiatiske markedene stiger fredag morgen. Det skjer etter at en rekke resultatrapporter til slutt satte fart på børsene i New York.

NA24 - din næringslivsavis

I Kina er det mye fokus på hvordan myndighetene vil forholde seg fremover. Torsdag kom tallene som viser at den økonomiske veksten ligger på det høyeste nivået på mer enn ett år. Økonomien i Kina steg med 8,9 prosent, men oppgangen skaper bekymringer for at tiltakene for å stimulere økonomisk vekst kan bli kuttet.

En rådgiver til den kinesiske sentralbanken oppfordrer myndighetene til å opprettholde det høye forbruket for å sikre en fullverdig bedring i 2011.

Resultatsesongen preger også de asiatiske markedene. Den sørkoreanske bilprodusenten Kia melder at resultatene er tredoblet, og aksjemarkedet svarer med å sende kursen opp over fem prosent på den koreanske børsen.

I Australia er det også en bred oppgang, og blant dem som utmerker seg er detaljkjeden Wesfarmers som steg 7,5 prosent.

Det er også en klar oppgang i Japan der eiendomsselskapene Daiwa House Industry og Tokyu Land Corp leder an. Selskapene melder om at lønnsomheten er blitt mer enn doblet og at de leverer langt bedre resultater enn hva både de selv og analytikerne hadde ventet. Ølprodusenten Kirin steg 3,9 prosent etter at selskapets aksje er blitt oppgradert av Morgan Stanley.

Den brede Asia-Stillehavsindeksen til Morgan Stanley Capital International blir fredag morgen løftet 0,9 prosent til 120,30 poeng. Indeksen ligger an til en oppgang på 0,6 prosent denne uken og siden nyttår har indeksen steget 33 prosent.

Den japanske indeksen Nikkei 225 er opp 0,44 prosent til 10.312,54 poeng fredag morgen. Hang Seng-indeksen i Hongkong stiger 1,47 prosentt il 22.537,94 poeng.

I USA ble til slutt investorene fornøyd med utviklingen i resultatene fra selskapene. Samtidig ble en oppgang for en indeks som omfatter de ledende indikatorene også tatt gått i mot. Dow Jones-indeksen steg 1,3 prosent, mens S&P 500 ble løftet rett over én prosent.

Les mer: Solid opptur i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.