*Nettavisen* Økonomi.

Sterk ukeslutt på Oslo Børs

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Børsen var nær ved å sette ny årsbeste.

11.09.09 18:44

Oslo Børs avsluttet uken med et lite rally.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 0,38 prosent til 312,42 poeng, mindre enn to poeng lavere enn årsbeste.

Børsen legger bak seg en sterk uke, der kun torsdagen bød på nedgang. Fasit for uken som helhet er en oppgang på 5,37 prosent.

Oljehjelp
Børsen fikk drahjelp fra oljeprisen, som er i siget for tiden. Torsdag la det Internasjonale energibyrået EIA frem tall som tilsa at etterspørselsøkningen etter det sorte gullet vil bli høyere enn tidligere ventet. IEA ser for seg en etterspørselsvekst på 1,27 prosent til neste år.

Da Oslo Børs stengte ble frontkontrakten på nordsjøolje omsatt for 71,61 dollar fatet ved råvarebørsen i London. Det er en oppgang på vel 0,50 dollar sammenlignet med samme tid, torsdag.

StatoilHydro steg 0,60 prosent til 133,40 kroner.

Fredriksen i fokus
Aksjen som fikk mest fokus denne fredagen var John Fredriksens Seadrill. Den var soleklart mest omsatt, aksjer til en verdi av 1,29 milliarder kroner byttet hender, over 36 prosent mer enn i StatoilHydro.

Selskapet meldte at de kun fikk inn 500 millioner dollar da de var ute i obligasjonsmarkedet, mot 600 millioner som de hadde forespeilet at de kunne komme til å hente.

- Utgangspunktet var at vi ba om 450 millioner dollar, og la til 150 millioner dollar som en mulighet ved stor interesse. Vi valgte å stenge bøkene på 500 millioner og det synes vi er et greit beløp, forteller finansdirektør Trond Brandsrud i Seadrill til NA24.

Les mer: Ba om 600 fikk 500

Øker utbyttekapasitet
I en annen sak venter Seadrill å få tilbakebetalt deler av et milliardlån. Norsk Tillitsmann har gitt Seadrill beskjed om at de har mottatt en delbetaling fra PetroMenas obligasjonslån på to milliarder kroner. Seadrill eier 81,1 prosent av dette lånet, og venter å motta 104 millioner dollar i løpet av kort tid. Det tilsvarer 615 millioner kroner.

- Denne betalingen vil øke Seadrills utbyttekapasitet i andre halvdel av 2009, skriver Seadrill.

Seadrill-aksjen falt 1,77 prosent til 110,70 kroner.

Vinket farvel
Dagens taper var oljemyggen Canargo. Det lille kanadiske oljemyggen har blitt vedtatt strøket fra børsen, og denne fredagen var siste dagen den kunne handles. Aksjen vil nå kun bli omsatt i gråmarkedet.

Aksjen avsluttet sin børshistorie med et fall på 20 prosent til 0,08 kroner.

Makrotall i fokus
I Asia var det en lettet stemning på børsene, bortsett fra i Japan.

Bedre enn ventede økonomiske data fra Kina og oppjusterte utsikter fra Det internasjonale energibyrået dominerte bildet.

En rapport lagt frem av kinesiske myndigheter viser at industriproduksjon og investeringsveksten har akselerert i august. I forrige måned steg industriproduksjonen med 12,3 prosent på årsbasis, som var en oppgang fra juli.

Også fra USA kom det en del tall før børsen stengte, uten at markedet så ut til å reagere nevneverdig.

Bedring i Statene
For det første ser det ut til at tilliten blant forbrukere er i ferd med å ta seg opp. De foreløpige målingene på forbrukersentimentet fra universitetet i Michigan viser at tilliten blant amerikanerne er i klar bedring. Undersøkelsene er ordnet gjennom en indeks og denne steg til 70,2 poeng fra 65,7 poeng i august.

Les mer: Tilliten i klar bedring

Det er også kommet tall for importprisene. Den sterke oppgang i oljeprisene ga et hopp på 0,2 prosent for amerikanske importpriser i august. Det var ventet en økning på 1,2 prosent.

Les mer: Importprisene stiger i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.