NA24.no

Sterk vekst i boligmarkedet

boligsalg real estate houseprices
boligsalg real estate houseprices Foto: JOE RAEDLE (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nye positive meldinger for amerikanske boligeiere.

For tredje måned på rad økte salget av brukte boliger i USA.

Tall fra eiendomsmeglerorganisasjonen National Association of Realtors viser at salget av brukte boliger økte med 7,4 prosent til 6,54 millioner i årlig salgstakt i november.

Renten faller
Samtidig ble salget av brukte boliger for oktober nedjustert til 6,09 millioner i årligs salgstakt. Opprinnelig ble det meldt at bruktboligsalget økte til 6,1 millioner. Sammenlignet med november i 2008 ligger salget av brukte boliger 44,1 prosent høyere i årets utgave av november.

Økonomene hadde på forhånd regnet med at salget av brukte boliger økte med 2,5 prosent til 6,25 millioner i årlig salgstakt.

Rentenivået på boliglån faller videre og ligger på det laveste nivået siden april 2009.. Gjennomsnittlig boliglånsrente med pant lå i november på 4,88 prosent med en løpetid over 30 år. Det er en nedgang fra 4,95 prosent, viser en rapport fra Freddie Mac. I november i fjor lå rentenivået på denne type lån på 6,09 prosent.

Medianprisen falt 4,3 prosent til 172.600 dollar i november sammenlignet med 180.300 dollar i november i fjor. Det er det laveste nivået siden et fall på 4,1 prosent i november 2007. I oktober lå medianprisen på 173.100 dollar.

Tror på videre bedring
Rundt 33 prosent av de solgte boligene skyldes tvangssalg og andre former for fremskutte salg. I oktober lå dette nivået på 30 prosent, mens det på slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 utgjorde inntil halvparten tvangssalg.

- Dette er tydelige et rush av førstegangskjøpere som ikke vil gå glipp av skattekreditten, men det er mange andre potensielle kjøpere som kan entre markedet de kommende månedene. Vi venter et midlertidig fall i salget, mens kjøpeaktiviteten vil bygges seg opp for et nytt hopp til våren når kjøperne kan dra nytte av utvidet skattekreditt, sier økonom Lawrence Yun i bransjeorganisasjonen i forbindelse med en pressemelding.

Yun håper at dette vil bidra til at boligmarkedet vil klare seg selv og holde seg oppe i andre halvdel av 2010.

Ved utgangen av november var det 3,52 usolgte boliger tilgjengelige for salg. Det tilsvarer 6,5 måneder med salgstakten i november. I oktober lå dette nivået på 7 måneder, og antall usolgte boliger som ligger tilgjengelig for salg har falt med 15,5 prosent på ett år. Sist gang det var like lavt nivå på antallet usolgte boliger var i april 2006 da nivået lå på 6,1 måneder.

New/Existing Home Sales - USA
Tallene for solgte nye boliger kommer månedlige fra det amerikanske handelsdepartementet og er basert på en spørreundersøkelse.

Omtrent samtidig kommer tall for brukte boliger, hvor kilden er en spørreundersøkelse gjort av bransjeorganisasjonen National Association of Realtors . Denne er større enn den for nye boliger, og dermed ansett som noe mer pålitelig.

Disse tallene er ikke blant dem som påvirker markedet mest. For det første er det store feilmarginer og svingninger fra måned til måned. For det andre kommer tallene senere enn tall for påbegynte boliger og nye byggetillatelser for samme måned.

For brukte boliger sesongjusteres tallet og man oppgir hva salget vil tilsvare som årlig takt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere